Spionnen, Koningen & Roemenen
17-4-2011
| 2720 x bekeken | 0 reacties
Van spionnenchef naar blauwe baas
Als Hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst geeft Gerard Bouman al 3,5 jaar leiding aan de analisten en ‘stillen’ die waken over onze veiligheid. Het voorkomen van terrorisme, het in kaart brengen en volgen van jihadistische bewegingen, maar ook contraspionage tegen buitenlandse geheime diensten die in Nederland actief zijn: het behoort tot de dagelijkse kost van Bouman. Vanaf half mei gaat Bouman leiding geven aan de nieuw te vormen landelijke politie. Als beoogd nationaal korpschef is daarmee de cirkel voor Bouman rond, want hij begon zijn loopbaan ooit als agent op de Coolsingel in Rotterdam.
De rol van de koning
De rol van de Koning in regering en formatie staat opnieuw onder druk. PVV en Groen Links werken aan initiatief wetten om de positie van het staatshoofd aan de moderne tijd aan te passen. Deze week deed de vicevoorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink een oproep om opnieuw naar de regels te kijken van de formatie en de rol van de koningin daarbij. Volgende week organiseert de Tweede Kamer een conferentie over dit thema. In Buitenhof een debat met hoogleraar Staatsrecht Paul Bovend'Eert, historicus Cees Fasseur en Thom de Graaf die als D66 voorman 11 jaar geleden initiatieven ondernam om de rol van de Koning te beperken.
Nieuwe aanpak Polen, Roemenen en Bulgaren
Deze week presenteerde minister Kamp nieuwe regels om de problemen met arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa aan te pakken. De werkeloze Pool, Bulgaar of Roemeen wordt eerder ons land uitgezet, en hij krijgt pas bijstand als hij Nederlands spreekt. In hoeverre zijn deze maatregelen uitvoerbaar? Daarover GroenLinks senator Tineke Strik, docent migratierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Deze uitzending van het programma Buitenhof met de titel Spionnen, Koningen & Roemenen is uitgezonden op zondag 17 april door de VARA, de VPRO en NTR. Te gast waren Thom de Graaf, Cees Fasseur en Tineke Strik.