Uitzending
Buitenhof - Voetbal, Zorg & Rechtspraak

Voetbal, Zorg & Rechtspraak

Buitenhof

27-3-2011

| 1783 x bekeken | 0 reacties
7
In en rond de stadions
Soms lijkt het er op alsof de voetbalwereld zijn eigen wetten heeft. In en rond stadions permitteren mensen zich uitingen die in de maatschappij als onaanvaardbaar worden gezien. Voetbalcultuur: wat is dat precies? Een gesprek met Simon Kuper auteur van het boek; 'Ajax, Nederland en de oorlog', De voorzitter van AFC Ajax Uri Coronel en Eric van Dorp van de supportersvereniging van Feyenoord Rotterdam.

Keuzes in de zorg
In Buitenhof een gesprek met de directeur van het Centraal Planbureau (CPB), Coen Teulings. De Europese top van deze week had het finale antwoord op de eurocrisis moeten zijn, maar de problemen lijken alleen maar groter te worden. Want na Griekenland en Ierland gaat mogelijk ook Portugal aan het een beroep doen op het noodfonds. Wat betekent dit voor de stabiliteit van de euro? En hoe kijkt de directeur van het CPB aan tegen de al maar stijgende zorgkosten in Nederland? Valt er nog te ontkomen aan een forse premieverhoging.

Zagen aan de poten van de stoel van de rechter
De positie van de rechter in de samenleving wordt ondermijnd. Die waarschuwing komt van de president van de Hoge Raad Geert Corstens. Want in steeds meer gevallen krijgt het bestuur (de burgemeester en de Officier van justitie), bevoegdheden om straffen uit te delen in plaats van een strafrechter. Daarbij gaat het niet alleen om boetes en taakstraffen, maar bijvoorbeeld ook om uithuiszettingen en gebiedsontzeggingen. Volgens onze hoogste rechter zijn de grenzen nu bereikt, anders komt de rechtsstaat in gevaar. Heeft hij gelijk of ondervindt de burger er geen nadelen van? Daarover Henny Sackers, hoogleraar bestuurlijk sanctierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Deze uitzending van het programma Buitenhof met de titel Voetbal, Zorg & Rechtspraak is uitgezonden op zondag 27 maart door de VARA, de VPRO en NTR. Te gast waren Coen Teulings, Eric van Dorp, Simon Kuper en Uri Coronel.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!