Uitzending
Buitenhof - De Senaat, De Amerikaanse Bank & De Duitse Kiezer

De Senaat, De Amerikaanse Bank & De Duitse Kiezer

Buitenhof

25-8-2013

| 1272 x bekeken | 0 reacties
6
De macht van de senaat
Coalitiepartijen VVD en PvdA willen niet meer onderhandelen met de oppositie in de Tweede Kamer. Voor de komende miljardenbezuinigingen gaan zij de directe confrontatie met de Eerste Kamer aan. Daarmee zal het politieke strijdtoneel zich dit najaar verplaatsen naar de Eerste Kamer, waar het kabinet niet beschikt over een meerderheid.

Hoe krijgt Rutte zijn begrotingsvoorstellen door de Eerste Kamer? Hoe politiek mogen de senatoren zich eigenlijk opstellen? Een discussie met Wim Voermans (hoogleraar staatsrecht), Marijke Vos (senator GroenLinks) en Erik Jurgens (emeritus hoogleraar staatsrecht en oud senator).

De lange arm van de FED
De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, gaat een einde maken aan haar ruimhartig geldbeleid. De wijze waarop dit zal gebeuren is nog niet bekend . Maandelijks koopt de FED voor 85 miljard aan obligaties en hypotheken op. Welke gevolgen heeft het nieuwe beleid voor de Eurozone en Nederland? Een toekomstsperspectief van macro-econoom Sweder van Wijnbergen.

Duitse Verkiezingen
Over precies 4 weken zijn de parlementsverkiezingen in Duitsland. Belangrijk ook voor ons, want Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland en gidsland van Europa. Alles wijst er op dit moment op dat Angela Merkel aan haar derde termijn als bondskanselier begint. Maar je weet het nooit want de geschiedenis leert dat het beeld zo maar weer kan kantelen. Buitenhof besteedt de komende weken aandacht aan de Duitse verkiezingen en doet dat deze zondag met een divers trio: de Duitse tv-journalist voor de WDR Anke Plättner, Ivan van Kalmthout, Operndirektor van de Staatsopera in Berlijn en Ronald van Weezel, directeur van het Hilton in Berlijn.

Deze uitzending van het programma Buitenhof met de titel De Senaat, De Amerikaanse Bank & De Duitse Kiezer is uitgezonden op zondag 25 augustus door de VARA, de VPRO en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie