Uitzending
Buitenhof - Jan Pronk, Chinese Folteringen & Nederlands Politiegeweld

Jan Pronk, Chinese Folteringen & Nederlands Politiegeweld

Buitenhof

2-6-2013

| 1046 x bekeken | 0 reacties
6
Jan Pronk stapt uit de PvdA
Jan Pronk geeft zondag een toelichting op zijn besluit uit de Partij van de Arbeid te stappen. Pronk was minister in vier kabinetten en bijna een halve eeuw lid van de Partij van de Arbeid. Deze week maakt hij bekend zich als sociaal democraat niet meer thuis te voelen bij de PvdA, nu de partij een coalitie is aangegaan met de liberalen van de VVD.

De strijd tegen foltering in China
De afgelopen drie jaar hebben Nederlandse juristen op verzoek van de Chinese autoriteiten in stilte meegewerkt aan een uniek project: hoe kunnen we de Chinese politie leren om verdachten te verhoren zonder te folteren. Om bekentenissen te verkrijgen wordt er namelijk door de Chinese politie nog op grote schaal gemarteld. Hoogleraar detentierecht Gerard de Jonge (Universiteit Maastricht) deed veldonderzoek en bezocht huizen van bewaring in de Volksrepubliek. Hij sprak met Chinese politiebeambten, juristen en procureurs. In Buitenhof legt hij uit waarom China iets aan deze folterpraktijken wil doen en hoe groot de kans van slagen op verandering is.

Verantwoord politiegeweld
Wanneer mag je als agent iemand op straat wel of niet in het gezicht slaan? En in welke situatie is het toegestaan om een politiehond te laten bijten? Als de Nationale Ombudsman ontvangt Alex Brenninkmeijer per jaar zon honderd klachten over politiegeweld. In Buitenhof presenteert de Ombudsman een nieuw rapport waarin hij onderzoekt welke lessen er voor de politie uit alle geweldsincidenten vallen te trekken en hoe de Nationale Politie beter met geweld kan omgaan.

Deze uitzending van het programma Buitenhof met de titel Jan Pronk, Chinese Folteringen & Nederlands Politiegeweld is uitgezonden op zondag 2 juni door de VARA, de VPRO en NTR. Te gast was Jan Pronk.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie