Uitzending
Brandpunt - 6-10-2013

6-10-2013

Brandpunt

1410 x bekeken | 0 reacties
6
Een weg die nergens naartoe gaat, een park dat nooit gebouwd had mogen worden of een voetbalstadion midden in de wildernis waar niemand op zit te wachten. Allemaal gebouwd van Europees subsidiegeld. En het zijn geen uitzonderingen: honderden miljoenen euro’s uit Brussel komen niet op de goede plek of worden uitgegeven aan zinloze projecten. Eerder liet Brandpunt al zien hoe Oost-Europeanen in Nederland misbruik maken van ons toeslagensysteem. Nu toont Aart Zeeman aan hoe makkelijk Bulgaren in eigen land gratis geld uit Europa binnenslepen.

Zeven moorden, 250 dossiermappen, 170 duizend getapte gesprekken en 11 veroordelingen, waaronder drie keer levenslang. Drie weken geleden startte het hoger beroep in het geruchtmakende liquidatieproces. Wie zit er achter de moorden op onder meer cafébaas Thomas van der Bijl? KRO Brandpunt spreekt met een vriend van 1 van de hoofdverdachten. Hij komt met een opzienbarende verklaring. Justitie zou bij een inval in zijn huis belangrijk bewijsmateriaal hebben meegenomen. En nu blijkt dat alles is vernietigd; een foutje zegt het OM. Eva Jinek over de vraag of justitie doelbewust ontlastend materiaal heeft laten verdwijnen.

Preventieve onderzoeken, total body scans: het is de nieuwe nationale obsessie: zijn we wel gezond? Velen voelen zich ongezond tot het tegendeel bewezen is. De Belgische filosoof Ignaas Devisch slaat alarm over die ontwikkeling. Omdat we massaal de perfecte gezondheid nastreven, is er steeds meer nodig voor we ons gezond durven te voelen. En we zijn zo obsessief op zoek naar gezondheid dat we er ziek van worden. Liesbeth Staats over de verstrekkende maatschappelijke gevolgen van deze obsessie.

De presentatie was in handen van Aart Zeeman, Fons de Poel, Sven Kockelmann, Wouter Kurpershoek en Hella van der Wijst. Deze uitzending van het programma Brandpunt werd uitgezonden op zondag 6 oktober door de KRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie