Uitzending
Brandpunt - 1-6-2014

1-6-2014

Brandpunt

2183 x bekeken | 0 reacties
7
In de provincie Drenthe wordt een gewaardeerde fietspadencontroleur na tientallen jaren goed functioneren ineens aan de dijk gezet. Na een onderzoek dat maar in 1 woord kan worden samengevat. Kafka. De provincie heeft het vermoeden dat de man iets heeft gestolen en schakelt een privé detective in. Het begin van een onderzoek waarin de fietspadencontroleur langzaam maar zeker verandert in een vuurwapengevaarlijke crimineel. Aart Zeeman over een ongecontroleerde heksenjacht op het eigen personeel.

Het is er donker, vies, bloedheet. Wie de putdeksels opent van het Roemeense Boekarest, daalt af in een bizarre wereld. Daar, een paar meter onder de grond, leven zo’n zesduizend kinderen en jongvolwassenen op de rand van het bestaan. Weggestopt en genegeerd. Voormalige weeskinderen, drugsverslaafden en andere verschoppelingen die nergens anders heen kunnen. Een verloren generatie die, uit het zicht van de autoriteiten, zijn eigen leefwereld heeft gecreëerd. Henk van der Aa in een bewerking van een reportage van onze collega’s van het Britse Channel 4.

Komende week is het precies vijftig jaar geleden: vier jonge mannen uit Liverpool die naar ons land kwamen en hier in 46 en een half uur op een vrolijke manier huisvredebreuk plegen. The Beatles. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Jimmy Nichol. Fons de Poel over overspannen autoriteiten, gillende meiden, spijbelende scholieren en chaos in de grachten. Dat we het er nu nog over hebben, zegt iets over The Beatles. Maar ook over hoe Nederland er toen bij lag. Keurig aangeharkt land achter de dijken. En zelfs een beetje bang voor die lieve jongens uit Liverpool.

De presentatie was in handen van Aart Zeeman, Fons de Poel, Sven Kockelmann, Wouter Kurpershoek, Eva Jinek en Liesbeth Staats. Deze uitzending van het programma Brandpunt werd uitgezonden op zondag 1 juni door KRO-NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie