Cultuurhistoricus Valentijn Carbo bezoekt Huis De Trompenburgh in 's-Graveland. Deze buitenplaats is vermoedelijk gebouwd door
Daniël Stalpaert voor admiraal Cornelis Tromp, zoon van de legendarische admiraal Maarten Harpertsz Tromp. Het landhuis heeft de vorm van een schip en is omgeven door water. Vanaf het dak, vormgegeven als een scheepsdek, reikte het uitzicht vroeger tot aan de Zuiderzee. In dit huis ontving admiraal Tromp in de zomermaanden gasten. Als kleine broer van Paleis Huis ten Bosch behoort het tot de bijzondere gebouwen van 17e-eeuwse architectuur. Zowel het ontwerp, een huis met een achthoekige koepel, als de geschilderde decoraties in het interieur zijn van grote historische waarde.
Boswachter Marieke snuift de lente op in een voorjaarsbos vlakbij Nijmegen: de Duivelsberg. De Duivelsberg maakt onderdeel uit van een on-Nederlands gebied met heuvels tot net geen 100 meter hoog. En tussen de heuvels liggen bronnen en idyllische beekjes. Je ziet er nu volop voorjaarsbloeiers, zoals speenkruid, vingerhelmbloemen en bosanemonen. En langs de oevers van de Filosofenbeek, waar het bronwater aan de oppervlakte komt, groeien bijzondere planten, zoals kleine maagdenpalm en paarbladig goudveil.
De presentatie was in handen van
Alain Caron,
Sharon de Miranda,
Ramon Brugman,
Eva van de Ven,
Martin Stuger,
Marieke Schatteleijn en
Nadia Zerouali. Deze uitzending van het programma Binnenste Buiten werd uitgezonden op woensdag 26 augustus door KRO-NCRV.