Uitzending
Benali in Boeken - Benali Groningen

Benali Groningen

Benali in Boeken

5-5-2010

| 1521 x bekeken | 0 reacties
6
Schrijvers in Groningen twijfelen: blijven of weggaan?
Er gaat ogenschijnlijk niets boven Groningen, maar het is toch de stad die het meest wordt verlaten. Waarom twijfelen zoveel schrijvers of ze er wel moeten blijven? Die vraag staat centraal in de tweede aflevering van Benali in Boeken, het literaire reisprogramma van de NPS, dat woensdag 5 mei op Nederland 2 wordt uitgezonden. Dirk van Weelden: “Om een echte schrijver te worden moest ik weg uit die stad.

Veel auteurs die hun jeugd of studie in Groningen hebben genoten zijn over hun ervaringen goed te spreken. En toch is er een tweedeling. Schrijver Bill Mensema is gebleven en spreekt aan de hand van zijn boek ‘Bob Dylan in Noordpolderzijl’ geëmotioneerd over het Groningse land. Tegelijk is er een zucht naar erkenning, die voor andere auteurs reden is uit Groningen weg te trekken.

Anneke Claus, de huidige stadsdichter van Groningen, wordt door Abdelkader Benali gemaand om vooral te vertrekken, zeker als zij als goede dichter een groot dichter wil worden. Een andere Groningse dichter, Rense Sinkgraven, neemt Abdelkader Benali mee naar een begraafplaats op een terp, waar hij vertelt over de hemel en Groningen als inspiratie voor zijn werk. Groningen, weggaan of blijven. Een enkeltje of een retour.

Deze uitzending van het programma Benali in Boeken met de titel Benali Groningen is uitgezonden op woensdag 5 mei door de NPS. Te gast was Dirk van Weelden. De presentatie was in handen van Abdelkader Benali.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie