Uitzending
Benali in Boeken - Benali in Den Haag

Benali in Den Haag

Benali in Boeken

12-5-2010

| 1549 x bekeken | 0 reacties
6
Tussen zand en veen
Niets is zo bepalend voor een Haagse schrijver als de plek in de stad waar het leven is begonnen. Auteur Hans Sahar beschouwt het moeizame leven op het Haagse veen, waar hij in de criminaliteit verviel en zich al schrijvend opwerkte. Aan de andere kant van de beroemde Laan van Meerdervoort, op het veel chiquere zand, kan hij zich eenzaam voelen. De daar gewortelde schrijfster Helga Ruebsamen: “Het begin bepaalt waar je komt. Daar kom je nooit meer van af.” Het zijn deze tegenstellingen, die Abdelkader Benali belicht in de derde aflevering van Benali in Boeken, het literaire reisprogramma van de NPS, dat woensdag 12 mei op Nederland 2 wordt uitgezonden.

De Haagse klassenmaatschappij is een dankbare literaire bron voor Mensje van Keulen. Ze wijst op de schutting van haar ouderlijke woning in het Haagse Valkenbos: “Aan de andere kant van onze tuin, waar de rijken wonen, scheen altijd de zon, een kwelling om te zien. Ook nu nog. Er is niets veranderd.” In de verderop gelegen Surinamestraat verdiept Benali zich in Louis Couperus; de schrijver die de façades van zijn eigen burgerlijke milieu wist te doorbreken.

De Haagse tramlijn 9, die zand en veen met elkaar verbindt, inspireert Helga Ruebsamen. “Het zand leeft achter een masker, het veen heeft dat niet nodig. Je hoeft daar niet bang te zijn dat je omvalt.”

Deze uitzending van het programma Benali in Boeken met de titel Benali in Den Haag is uitgezonden op woensdag 12 mei door de NPS. Te gast waren Mensje van Keulen en Helga Ruebsamen. De presentatie was in handen van Abdelkader Benali.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie