Uitzending
AVRO's Kunstuur - Rob Scholte

Rob Scholte

AVRO's Kunstuur

8-5-2016

| 1048 x bekeken | 0 reacties
6
Het belangrijkste thema in het werk van de bij uitstek postmoderne kunstenaar Rob Scholte is ‘copyright’. Scholte neemt werk van anderen over en geeft daar een eigen draai aan. Hij imiteert en plagieert en komt daar ook eerlijk voor uit. Het werk van Scholte lijkt oppervlakkig en reclameachtig maar heeft altijd een diepere laag.

Zijn nieuwe tentoonstelling ‘Embroidery Show’ in Museum de Fundatie gaat ook over andermans werk, of beter gezegd bordúúrwerk. Scholte verzamelde in kringloopwinkels en kofferbakmarkten zo’n 1000 borduurwerken van onbekende en vlijtige ‘meesters’. Scholte lijstte de borduursels in en zette er zijn handtekening op. Daarnaast laat hij niet de voorkant maar juist de áchterkant zien waardoor de borduurdraden net verf lijken. Scholte wil met deze tentoonstelling de borduurwerken die hij voor een habbekrats kocht een tweede leven én waardering geven.

Net als Rob Scholte heeft de Zuid Afrikaanse kunstenaar Ina van Zyl een voorliefde voor oppervlakkige onderwerpen of zelfs kitsch. In haar werk laat van Zyl de bijzonderheid van alledaagse zaken zien. Ze gebruikt hiervoor drie klassieke genres in de beeldende kunst: het landschap, het portret en het stilleven. En vooral in dat laatste genre krijgt haar werk een erotische lading.

Deze uitzending van het programma AVRO's Kunstuur met de titel Rob Scholte werd uitgezonden op zondag 8 mei door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie