Uitzending
Andere Tijden - Verkering met de vijand - Foutverliefd

Verkering met de vijand - Foutverliefd

Andere Tijden

2-11-2006

| 2277 x bekeken | 0 reacties
6
Over een bijzonder pijnlijk onderwerp uit de recente geschiedenis: de represaillemaatregelen tegen de meisjes en vrouwen die tijdens de oorlog een verhouding met Duitse soldaten hadden. Zij werden bij de bevrijding in groten getale vernederd, uitgejouwd, door straten gedreven en tenslotte publiekelijk kaalgeschoren en met pek of menie besmeurd. Over die vrouwen en over die grootscheepse wraakoefeningen verschijnt dezer dagen het boek Wie geschoren wordt, moet stilzitten van de historica Monika Diederichs. Zij heeft met een aanzienlijke groep vrouwen gesproken die de vernederingen van na de oorlog hebben ondergaan. Drie van die meisjes van toen, nu in de tachtig, zijn bereid in Andere Tijden hun ervaringen te vertellen. Eťn van hen wil niet herkenbaar in beeld. De wraak van de bevolking trof niet alleen de vrouwen die het uit berekening of voor de luxe met Duitsers aanlegden, maar ook de meisjes die 'gewoon' verliefd werden op een Duitse soldaat. De meesten moesten daarvoor eerst de woede van hun ouders trotseren - veel raakten door hun verkering al in een isolement. Dat werd na de bevrijding duizendvoudig versterkt: De mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten sleepten veel meisjes uit hun huis en verhoorden ze in politiebureau's of kazernes. Daarbij is veel geweld gebruikt; een van de vrouwen kan tot op de dag van vandaag niet hardop vertellen wat haar precies is aangedaan. Daarna volgden vaak onder luid gejoel van omstanders mishandelingen: kaalknippen en het insmeren van het kale hoofd met menie. Veel vrouwen zijn later verhuisd om in een ander deel van het land anoniem een nieuw bestaan op te bouwen.

Presentatie: Hans Goedkoop.

Deze uitzending van het programma Andere Tijden met de titel Verkering met de vijand - Foutverliefd is uitgezonden op donderdag 2 november door de VPRO. De presentatie was in handen van Hans Goedkoop.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee