Uitzending
Andere Tijden - Gezien ons eigen leven

Gezien ons eigen leven

Andere Tijden

7-9-2008

| 1132 x bekeken | 0 reacties
7
Door het hele land is een grote collectie familiefilms in de archieven te vinden. Tijd voor Andere Tijden om hier eens aandacht aan te besteden.

Het resultaat is een uniek portret van het privé-leven van generaties Nederlanders. Dat laat zien dat hoewel er scheerapparaten, stofzuigers en psychologen komen, uiteindelijk alles bij iedereen toch hetzelfde blijft en zich herhaalt.

De films en filmpjes die geselecteerd zijn voor de special, beslaan samen de periode van 1920 tot 1980. Op geen een filmpje stond geluid en er was nergens een glimp van een verhaal te bekennen. Toch was het mogelijk een rode lijn te vinden. Want de beelden gaan eigenlijk allemaal over hetzelfde: geboorte, spelende peuters, vakantie en bruiloften. We herkennen het allemaal, sterker nog, we filmen die dingen nu nog steeds. Niets nieuws onder de zon, maar daarom niet minder interessant.

Ook zijn er over deze periode van zestig jaar grote verschillen te zien in de manier van filmen en het gedrag van de personages voor de lens.Terwijl men in de jaren twintig nog in zondagse kleren poseert alsof het om een soort levende foto gaat, wordt er in de jaren zeventig schaamteloos in beeld getongzoend en in potjes geplast.

Deze uitzending van het programma Andere Tijden met de titel Gezien ons eigen leven is uitgezonden op zondag 7 september door de VPRO. De presentatie was in handen van Hans Goedkoop.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie