Uitzending
Zembla - Gaza: De rechtszaak

Gaza: De rechtszaak

Zembla

5-3-2020

| 762 x bekeken | 0 reacties
7
In 2014 komen zes leden van de Palestijnse familie Ziada om het leven door een IsraŽlische precisieaanval op hun huis in Gaza. Op dat moment vecht IsraŽl in Gaza een oorlog uit tegen Hamas, dat daar aan de macht is. De Nederlandse Palestijn Ismail Ziada verliest bij die aanval zijn moeder, drie broers, schoonzus en een neefje van 12 jaar. Ziada begint in Nederland een rechtszaak tegen de twee oud-generaals, die volgens hem verantwoordelijk zijn voor het bombardement. Een van hen is de IsraŽlische politicus Benny Gantz, de mogelijke opvolger van premier Netanyahu. Een rechtszaak in Israel zou volstrekt onmogelijk zijn, omdat Palestijnen amper of geen toegang tot de rechter hebben. Volgens de advocaat van Ziada is het bombarderen van een huis een oorlogsmisdaad. Ziada wordt in deze unieke rechtszaak financieel gesteund door onder anderen de Britse musicus Roger Waters, bekend van de rockband Pink Floyd. Maar eind januari zegt de rechtbank in Den Haag niet bevoegd te zijn de zaak in behandeling te nemen. Volgens de rechtbank genieten de twee onschendbaarheid, omdat ze namens de IsraŽlische Staat handelden. Zembla onderzoekt waar en hoe Palestijnen hun recht kunnen halen.

Deze uitzending van het programma Zembla met de titel Gaza: De rechtszaak werd uitgezonden op donderdag 5 maart door de NTR en BNNVARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
  • Zembla - Terug op NPO 2 op nieuwe uitzendavond

    Terug op NPO 2 op nieuwe uitzendavond

    13-2-2019

    In 2014 komen zes leden van de Palestijnse familie Ziada om het leven door een Israëlische precisieaanval op hun huis in Gaza. Op dat moment vecht Israël in Gaza een oorlog uit tegen Hamas, dat daar aan de macht is. De…
    Lees verder
  • Bekijk alle TV nieuwsberichten