Uitzending
Wereldkampioen van Afrika - Marokko

Marokko

Wereldkampioen van Afrika

5-6-2010

| 1378 x bekeken | 0 reacties
6
Jan Mulder en Abdelkader Benali laten zien dat de betekenis van voetbal in Marokko verschillende gezichten heeft.

De kansen voor het Marokkaanse team tijdens het WK zijn, ondanks de grote talenten, klein. Ze zijn niet ‘Afrikaans’ hard, maar spelen te Europees, te netjes, zo wordt gezegd.
Marokko is een verlichte dictatuur. Het voetbal is in de ogen van de elite ‘ordinair’ en wordt gebruikt waar het de machthebbers uitkomt. Zo dong Marokko mee naar het WK van 2010, waarvoor een sloppenwijk bij Casablanca grotendeels werd gesloopt, om er het grootste stadion van Afrika te bouwen. Het werd Zuid-Afrika en bij Casablanca is nu een enorme krater, waar verslaafden en prostituees rondhangen.

Jan Mulder en Abdelkader Benali ontmoeten een voetballiefhebber die de jongeren uit een achterstandswijk met voetbal van de criminaliteit probeert af te houden. Ook maken ze kennis met Kaima Belaouchi. Zij is gek genoeg als vrouw dé voetbalcommentator van het land. Samen met voetballegende Bouderbala, van het glorieuze team van 1986, legt ze uit waarom voetbal in Marokko door politiek gedomineerd wordt. Bouderbala besluit zelf de politiek in te gaan.

Deze uitzending van het programma Wereldkampioen van Afrika met de titel Marokko is uitgezonden op zaterdag 5 juni door de NPS. De presentatie was in handen van Jan Mulder en Abdelkader Benali.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie