Vis noch vlees
29-5-2011
| 5065 x bekeken | 8 reacties
Voor wie graag regelmatig zijn vork in een biefstukje of visje prikt, lijkt het menu zonder de zegeningen van het dieroffer zo schraal. Levensbedreigende virusziekten, milieuschade en dierenleed - we wéten ervan, maar we consumeren desondanks vrolijk door. De vraag is wat er gebeurt als we op deze voet door blijven gaan met de kiloknaller en het broodje zalm. Wanneer is het einde van de bal gehakt, het ossenhaasje, de plofkipsaté en het mootje kabeljauw in zicht? En wat zijn de alternatieven? Zelfs voor mensen die beseffen dat de productie van vis en vlees schadelijk is voor het milieu en de consumptie schadelijk voor de gezondheid, is het vaak heel moeilijk om ermee te stoppen. Waarom zijn we zo verslingerd aan vis en vlees? Op zoek naar wat er voor nodig is om het roer om te gooien, bieden we een verhelderende verkenning achter de schermen van de vis- en vleesindustrie én in het hoofd. De programmamakers gaan de uitdaging aan om de eigen VPRO-kantine vlees- en visvrij te maken, ze confronteren fervente vleeseters met ongemakkelijke waarheden over de industrie, geven een reclamebureau de opdracht een campagne te bedenken die ons af helpt van het eten van vlees en kijken met de blik van een natuurfilmer naar de dieren die dagelijks op ons bord belanden. Een vrolijke tirade die tot denken en tot actie stemt. Met onder anderen schrijfster Charlotte Mutsaers, hoogleraar psychologie en activiste Roos Vonk, varkenshouder en LTO-voorzitter Annechien ten Have, hoogleraar duurzame ontwikkeling Louise Fresco, Dirk-Jan Verdonk en Dirk Duijzer, directeur Food en Agri van de Rabobank.
Deze uitzending van het programma VPRO Thema met de titel Vis noch vlees is uitgezonden op zondag 29 mei door de VPRO. Te gast waren Louise Fresco, Charlotte Mutsaers en Dirk-Jan Verdonk.
Reacties op deze uitzending
-
blikker15759
30-5-2011 21:26
wat een braaf programma. wat dierenleed betreft krijgt de kijken een cleane en bijna arty slacht van een os te zien. We zien niet het bloeden en doordat de kop er al afligt lijkt het allemaal minder erg. zo gaat het er echt niet aan toe in de meeste slachthuizen in nederland. de presentatrice vond ik niet bijdragen aan het onderwerp en de animaties ook niet. geen vrolijke tirade, zoals u het noemt. graag had ik meer nadruk gezien op dierenwelzijn, verbanden met milieuvervuiling door veefabrieken, regenwoudenkap en soya, en gezondheidsproblemen door het eten van vlees en vis. voor dit programma zou ik mijn vlees of vis nog geen dag laten staan. jammer. dit was een wat laffe bijdrage aan een groot probleem.
-
blikker15762
30-5-2011 23:39
dag, ik vond het wel een heel goede uitzending!!!!! Briljant zelfs. Maar inderdaad de documaakster kan nog wel even door, want er is nog meer te vertellen!
-
blikker15771
31-5-2011 06:12
Wel jammer dat gezondheid redenen er niet bij worden genoemd.
Dierlijke voedingsbronnen zijn de nummer 1 doodsoorzaak.
-
blikker15780
31-5-2011 20:58
Je kan het zo erg maken en laten overkomen als je wil,er zullen toch altijd mensen blijven bestaan die dieren blijven eten! en de problemen los je niet daarmee op om er uitzendingen over te maken maar er wat aan te doen zo breng je het wel onder de aandacht,dat is ook wel goed,maar uiteindelijk zal men toch zelf de keuze moeten maken zonder mensen verplichtingen op te leggen of ze wel of niet dierlijk willen blijven eten.Hoeveel mensen zouden naar dat programma hebben gekeken vraag ik me af met een stuk vlees of vis tussen de tanden!
Schade voor het milieu?tja als je zover wil gaan kan je elke fabriek op de wereld sluiten.
dAN LIGT DE ECONOMIE OOK METEEN PLAT OP ZIJN GAT!
-
blikker15771
31-5-2011 21:08
blikker15780,
de economie plat? de economie gaat juist eraan hierdoor.
al die fabrieken en autos en vliegtuigen en gassen die wij gebruiken zijn minder schadelijk dan dat ene pure luxe product uit de vee industrie.
vee industrie weg = geen honger meer op aarde , zeker 97% van alle ziektes weg, regenwoud kan overleven, geen massa moorden meer op mensen omdat wij hun landen kapot maken en hun dus ook afmaken erbij.
-
blikker15780
31-5-2011 21:28
Ben ik effe blij dat ik lactovegetarier ben:)
-
blikker15780
1-6-2011 05:45
Het is een hypothese dat de economie eraan gaat vanwege 't consumeren van vlees en vis! Honger zal altijd blijven bestaan vanwege de overbevolking en oorlogen zijn ook van alle tijden voor het verkrijgen van grondstoffen die in eigen gebied niet te krijgen zijn of om er gewoonweg rijker van te worden! De fabrieken auto's en vliegtuigen draaien nog steeds te vaak op grondstoffen die onder de aardkorst liggen verborgen,en wij halen ze gewoon naar boven waar ze niet thuishoren,hoe logisch is dat dan?Denk eens aan de olierampen op de zee en het afval wat er in zee word gedumpt! Het is niet het vlees of de vis wat slecht is ,maar de mens die steeds langer wil leven en ziekte's wil uitbannen en de dieren volstopt met onnodige versnelde groeimiddellen enz; en de aarde ook op een andere manier naar de knoppen helpt! Nog meer weten? En ik ben nog steeds blij dat ik een lactovegetarier ben en probeer veganist te worden,iets wat helaas niet mogelijk voor iedereen want ieder persoon heeft een andere DNA waardoor de kans groter is om vervroegd te komen overlijden als zij of hij vlees en of vis weg laat! of er doen zich gebreken voor waardoor de persoon zo ziek zal zijn of worden dat zelfstandig functioneren niet meer mogelijk is!
-
blikker15862
6-6-2011 09:30
De dagelijkse werkelijkheid is te creepy, te weerzinwekkend om op tv te vertonen, blijkbaar. Het schijnt dat slachthuizen en de veeindustrie ook zelden of nooit filmploegen toelaten, of alleen daar waar er niks ernstigs gebeurt. Zonder deze beelden geeft het geen goed beeld over de werkelijkheid. Niet dat ik geloof dat het leed van miljarden andere wezens nog echt iets doet bij de meeste mensen ,( wegzappen is meestal de eerste reactie) en dat ze daarom hun vlees ineens gaan schrappen is wat mij betreft een sprookje . We willen immers vooral 'genieten' en zorgen zijn voor morgen. Dat de veeindustrie een grote oorzaak is van voedselcrisis, milieucrisis en tal van pandemieen en ziektes, die overgaan van dier op groenten , gewassen en mens... ach... who cares. Dit alles klinkt een beetje cynisch maar via de logica veranderen mensen niet, dan was het allang gebeurd. Via emoties heeft het meer kans.. maar de combinatie zit hem denk ik in een bewust worden van onze onbewustheid in ons dagelijks handelen. Waarom dat bij de één wel gebeurt en bij de ander niet?? Daar zit hem de vraag die nog geen wetenschapper, filosoof of psycholoog heeft ontdekt. Ook de wetenschapper Hal Herzog doe wordt gezien als een van de belangrijkste deskundigen op het gebied van antrozoölogie: de wetenschap over de interactie tussen mens en dier. (hoogleraar Psychologie verbonden aan de Universiteit van West Carolina)kan het niet bevatten. Hij vindt het naar eigen zeggen ( hij was pas in de rode hoed waar ik hem wat vragen stelde ) het 'weerzinwekkend en afgrijselijk' hoe wij met dieren omgaan maar zelf eet hij toch zijn stukje vlees, weliswaar biologisch maar toch. Kortom, er valt nog een hoop werk te verrichten voor iedereen die onze wereld,mensen en dieren en aarde niet helemaal wil laten verkloten. Aangezien mensen vooral kuddedieren zijn en elkaar vooral nadoen, ook al denken we dat we allemaal bewuste intelligente zelfnadenkende wezens zijn, is iedere vegetarier erbij een goeie zaak.