Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Verre verwanten - Monique en Suzanne Klemann

Monique en Suzanne Klemann

Verre verwanten

4-10-2008

| 4116 x bekeken | 1 reacties
8
In deze aflevering van de vierde reeks Verre Verwanten zijn de zusjes Monique en Suzanne Klemann te gast. Hun stambomen zijn uitgezocht door het Centraal Bureau Genealogie en staan centraal in dit programma.

De eerste vraag van deze aflevering gaat over de ouders van Suzanne en Monique: Carl Theodor Klemann en Hedwig Sylvia Bekker. Zij trouwden in 1958. Ze hebben elkaar ontmoet in een dansschool. De eerste vraag gaat over jongerenculturen uit die tijd.

De tweede vraag van gaat over een voorouder uit de moederslijn van Monique en Suzanne: Gerardus Meyers. Hij was avontuurlijk ingesteld en vetrok in 1896 met het KNIL naar Nederlands-IndiŽ. Margreet Beetsma ging op zoek naar zijn verhaal.

Voor de derde vraag duiken we weer in de stamlijn van de vader van de zussen. Daar komen we voorouder Carl Theodor Klemann tegen, geboren in 1866. Hij was muzikant van beroep, speelde in verscheidene orkesten en gaf les op het Utrechts Conservatorium. Ook dirigeerde hij een heuse harmonieband.
En die band is te gast in de studio.

Terug naar de moederslijn van Monique en Suzanne. Daar komen we wederom een IndiŽ-ganger tegen: Thomas Alexander Bekker. In de kolonie kreeg hij een relatie met Sarina. Echter hij verdween in de nevelen van de tijd. De vraag gaat over de typisch Indonesische volksverhalen over het dwerghertje Kantjil.

Het volgende onderwerp hangt samen met een verre verwant uit de vaderslijn van de zusjes. Jakob Klemann heet deze voorouder en hij werd in 1827 geboren in het Duitse plaatsje Grenzau. Hij speelde handig in op de industrialisatie die gaande was in Europa en werd modelmaker in een ijzergieterij. Margreet Beetsma zocht uit wat hij zoal heeft gemaakt.

Tenslotte gaan we nog eens terug naar de stamlijn van de moeder van Monique en Suzanne. Hier komen we in de zeventiende eeuw Cornelis de Beet tegen. Hij werd in 1697 geboren in Amsterdam en werd huistimmerman. De vraag gaat over historisch timmergereedschap.

Aan het einde van deze zes vragen krijgen Monique en Suzanne clous die betrekking hebben op hun verst gevonden voorouders.

De verst gevonden voorouder in de moederlijke lijn heet Cornelis Smout(s). Hij wordt geboren rond 1620 en zijn wieg staat waarschijnlijk in Rucphen tussen Roosendaal en Etten-Leur, op de grens van BelgiŽ en Noord-Brabant. Cornelis kiest een stoer beroep: hij wordt smid.

De verst gevonden voorouder in de vaderlijke lijn komt uit Beroun, een klein provinciestadje in de Bohemen, in het huidige TsjechiŽ. Wenzeslaus Klemann heet hij. Verscheidene componisten komen ook uit deze regio, waaronder Dvorak, Mahler en Smetana. Zouden de muzikale genen van de zusjes zo verklaard kunnen worden?

Deze uitzending van het programma Verre verwanten met de titel Monique en Suzanne Klemann is uitgezonden op zaterdag 4 oktober door Teleac en de NOT. Te gast waren Suzanne Klemann en Monique Klemann. De presentatie was in handen van Jan Douwe Kroeske. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie