Agenda 2009
19-1-2009
| 2001 x bekeken | 0 reacties
Singapore, Montreal, Parijs, Washington. Vanuit de hele wereld haalt Tegenlicht de laatste nieuwe inzichten, die toekomstbepalend kunnen zijn. Vanavond, als opening van het zesluik DE TOEKOMST, ontmoetingen met vier gasten uit economie en wetenschap: beleggingsguru Jim Rogers, politicoloog Minxin Pei, ontwikkelingspsycholoog Susan Pinker en expert internationale betrekkingen Dominique Moïsi.
Naar inmiddels goed gebruik opent Tegenlicht het kalenderjaar 2009 met de traditionele ‘Agenda’- uitzending. Wat staat ons te wachten in 2009? En wat zal van invloed zijn op onze opinies en ons handelen?
Een rondje om de wereld leverde vier deskundigen met een nieuwe visie en een typische Tegenlicht-blik:
Als 2009 het instapjaar wordt voor beleggers, waarin kunnen die dan het best investeren? Als iemand het weet is het Jim Rogers. De superinvesteerder uit Alabama heeft zijn eigen adviezen (‘Teach your children Chinese!’) ter harte genomen en woont intussen ook daadwerkelijk in Singapore. Het door hem vaak verguisde Wall Street is gevallen, zoals hij al voorspelde. Maar wat brengt de nabije en verre toekomst? Jos de Putter stelt Jim de hamvraag: is de marktfundamentalist nu van zijn geloof gevallen?
‘Wees niet bang voor China, want daar ligt wanorde om de hoek’. Sinoloog/cineast Floris-Jan van Luyn zocht de beste Chinese intellectueel, en belandde verrassend (en verontrustend?) genoeg in Washington DC, bij politicoloog Minxin Pei. De titel van diens laatste boek is veelzeggend: ‘China’s Trapped Transition: the Limits of Developmental Autocracy’.
Meisjes zijn slimmer dan jongens, maar later is hun baas toch meestal een man. Heeft succes een biologische component? Hoe zit het met de invloed van hormonen op risicovol handelen? En is het verschil in de prioriteiten van mannen en vrouwen ook in de prioriteiten van onze maatschappij te ontwaren? Marijntje Denters vraagt het Susan Pinker, de Canadese schrijfster van één van de meest controversiële boeken uit 2008: ‘The Sexual Paradox’.
De ‘clash of civilisations’ is uit; maak kennis met de ‘clash of emotions’. Aldus Dominique Moïsi, specialist internationale betrekkingen aan het Parijse Institut Francais des Relations Internationales. Hij licht een tipje van de sluier over ‘Geopolitiek van emoties’, een essay over de rol die de emoties angst (in het Westen), hoop (in het Oosten) en vernedering (in de Arabische wereld) spelen op ons politieke wereldtoneel, in 2009 en de jaren daarna.
Regie: Jos de Putter, Floris-Jan van Luyn, Marijntje Denters
Samenstelling: Rudi Boon
Research: William de Bruijn
Productie: Judith van den Berg
Eindredactie: Doke Romeijn, Jos de Putter, Henneke Hagen
Leader 'De Toekomst': Persijn Broersen & Margit Lukács
Muziek leader 'De Toekomst': Coparck
Deze uitzending van het programma Tegenlicht met de titel Agenda 2009 is uitgezonden op maandag 19 januari door de VPRO. Te gast was Jim Rogers.