Het ‘Achterhuis’ van Rotterdam
26-4-2013
| 1876 x bekeken | 0 reacties
Rotterdam voorjaar 1942. De joodse bevolking leeft in de voortdurende angst om door de Duitsers opgepakt en weggevoerd te worden. Koster Jacobus de Mars van de Breepleinkerk krijgt het verzoek of hij de joodse familie Kool, die is opgeroepen voor transport, onderdak kan bieden in de kerk. De koster ontfermt zich over de familie en timmert een schuilplaats hoog achter het orgel. Het is tenslotte toch maar voor een week of zes denkt hij, dan zal de oorlog wel afgelopen zijn.
Via dominee Brillenburg Wurth wordt in 1943 een tweede gezin ondergebracht in de kerk: het echtpaar De Zoete
De zes onderduikers leven zo maandenlang op de kleine donkere schuilplaats achter het orgel, waar het ’s zomers benauwd en warm is en in de winter vaak bitter koud. En al die tijd leven ze met de angst dat iemand ze kan zien of horen, vooral op zondag als de kerk ‘s ochtends én ‘s middags vol zit met twaalfhonderd trouwe kerkgangers. Het gevaar wordt nog groter als er op 6 januari 1944 een zevende jonge onderduiker wordt geboren en wanneer in het voorjaar van 1945 een tiental Duitse soldaten de kerk binnenvalt. Dan lijkt de angst werkelijkheid te worden….
Deze uitzending van het programma Schepper & co met de titel Het ‘Achterhuis’ van Rotterdam is uitgezonden op vrijdag 26 april door de NCRV.