10-5-2013
1276 x bekeken | 0 reacties
HET BURGERWEESHUIS DEN HAAG
Internaten en kostscholen uit vroegere jaren staan volop in de belangstelling. Met als negatief ‘hoogtepunt’ het misbruik in diverse katholieke instituten. Maar hoe zat het met de opvang van kinderen in protestante instituten?
Met enige regelmaat werden kinderen van wie één of beide ouders waren overleden, of van wie de ouders om diverse redenen niet voor hen konden zorgen, door de Kinderbescherming in een weeshuis geplaatst.
Het leven voor deze kinderen betekende vaak óverleven in een jungle waarin het recht van de sterkste gold. De eenzaamheid en het gebrek aan warmte en veiligheid lieten vaak diepe sporen na, ook in hun leven als volwassene..
NCRV’s Schepper & Co in het land wijdt twee uitzendingen aan het leven in het Haags Burgerweeshuis voor Nederlands Hervormden. Zeven mannen en vrouwen die als kind in dit weeshuis verbleven kijken terug op deze periode uit hun jeugd. Samen vertellen deze lotgenoten de geschiedenis van dit Haagse tehuis in de jaren ’60.
De interviews met de geportretteerden in Schepper & Co in het land zijn opgenomen in het voormalige Burgerweeshuis, aan het Jozef Israëlplein in Den Haag.
Deze uitzending van het programma Schepper & co is uitgezonden op vrijdag 10 mei door de NCRV.