Uitzending
Recht van Spreken - Willem Aantjes

Willem Aantjes

Recht van Spreken

4-2-2013

| 1034 x bekeken | 0 reacties
6
Elles de Bruin blikt met Willem Aantjes terug op zijn roerige leven.

Aantjes was de eerste fractievoorzitter van het CDA. Hij werd in 1978 door RIOD-directeur Loe de Jong beschuldigd van lidmaatschap van de Waffen SS in 1944. Aantjes trad na die bekendmaking af als fractievoorzitter van het CDA.

Een half jaar daarna stelde een commissie van ‘wijze mannen’ vast dat de aantijgingen van Loe de Jong onjuist waren. Aantjes, verplicht te werk gesteld in Duitsland, had zich aangemeld bij de Germaanse SS, en níet de Waffen SS, om zo te terug te keren naar Nederland. Bovendien was hij geen kampbewaarder geweest in het Drentse strafkamp Port Natal, maar gevangene.

Maar het kwaad was al geschied. Voor veel Nederlanders bleef Aantjes ‘de man die fout was in de oorlog’. Hij keerde ook nooit meer terug in de actieve politiek. Wel deed Aantjes verschillende pogingen. Maar die mislukten steeds. Uiteindelijk wordt hij in 1982 voorzitter van de Kampeerraad.

De presentatie was in handen van Elles de Bruin. Deze uitzending van het programma Recht van Spreken met de titel Willem Aantjes werd uitgezonden op maandag 4 februari.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie