Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
R.E.L. - 6-3-2011

6-3-2011

R.E.L.

1485 x bekeken | 0 reacties
6
Acteur en beeldend kunstenaar Michiel Romeyn en kunstrecensent Jhim Lamoree verdiepen zich zondag 6 maart in 'R.E.L.: Romeyn en Lamoree' in de jaren '80 en welke invloed dit tijdperk heeft gehad op de hedendaagse kunst.
Onbevangen, zonder waardeoordeel en met veel gevoel voor humor passeren daarbij de volgende kunstdisciplines de revue:

De Duitse beeldhouwer en schilder Anselm Kiefer is een van de meest succesvolle, maar ook meest omstreden kunstenaars van het naoorlogse Duitsland. Zijn werk zit vol verwijzingen naar historische gebeurtenissen. Oorlog en destructie zijn belangrijke thema's in zijn werk. Romeyn en Lamoree bezoeken de Kiefer tentoonstelling in Antwerpen in het KMSKA. De tentoonstelling laat een selectie zien van werken van de jaren 1980 tot vandaag. Wat wil Kiefer duidelijk maken met zijn materieschilderkunst?

De architectuur op de Zuidas in Amsterdam kenmerkt zich door enorme iconische gebouwen zoals The Rock van architect Erick van Egeraat. Is deze architectuur op de Zuidas een typisch uitvloeisel van de jaren tachtig; het tijdperk waarin de yuppencultuur ontstond en de bomen tot in de hemel leken te groeien? Romeyn en Lamoree bekijken het nieuwe stadsgebied met architect Roberto Meyer, die op de Zuidas het ING gebouw ontwierp en nu in de volksmond bekend staat als 'de klapschaats'. Is de Zuidas de droom of het echec van de jaren tachtig?

De Amerikaanse kunstenaar Julian Schnabel is een multitalent; schilderbeest, fotograaf en filmer. Hij werd in de jaren tachtig vooral bekend als schilder van het grote expressionistische gebaar, maar het Fotomuseum in Den Haag richt zich op de expositie Polaroids voor het eerst op zijn grootformaat foto's waarop atelier, vrienden en familie voorkomen. Wat vinden Romeyn en Lamoree? Wordt het persoonlijke kunst? Is Schnabel een typisch product van de jaren tachtig waarin kunstenaars popstars werden?

Deze uitzending van het programma R.E.L. is uitgezonden op zondag 6 maart door de AVRO. De presentatie was in handen van Michiel Romeyn en Jhim Lamoree. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie