Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Profiel - Ahmed Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb

Profiel

1-6-2005

| 1568 x bekeken | 0 reacties
6
De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb wordt in 1961 geboren in een huis zonder water en licht in het Marokkaanse dorpje Beni Sidel. Hij is de oudste jongen in een gezin van zeven kinderen en wil later dichter worden. Zijn vader vertrekt al snel naar Nederland om de familie te onderhouden. Het gezin volgt pas in 1976, als Aboutaleb al vijftien is. Hij ziet het als een kans om armoe en pesterijen achter zich te laten.

Vanuit het kale en arme Rif-gebergte komt de vroegwijze studiebol in de Haagse Molenwijk terecht. Hij leert Nederlands uit Franse woordenboeken en met de hulp van bereidwillige jongerenwerkers. Hij doet LTS, MTS en HTS vliegtuigbouw, maar komt uiteindelijk als verslaggever bij de radio en TV. Na diverse banen bij de overheid wordt hij in 1998 als directeur van migranten-organisatie Forum hét gezicht van multicultureel Nederland. Vier jaar lang verwoordt hij hoe men denkt en voelt in migrantenkringen. In 2003 is hij kortstondig topambtenaar in Amsterdam, tot hem gevraagd wordt de wethoudersstoel van Rob Oudkerk over te nemen.

In 25 jaar van waterhaler naar wethouder zou al een aflevering van Profiel waardig kunnen zijn. Maar sinds op 2 november 2004 een Nederlandse Marokkaan de filmer Theo van Gogh vermoordt, gaan alle ogen naar Aboutaleb. Ook hij wordt bedreigd door Mohammed B. en leeft permanent tussen vier bodyguards. Maar hij kiest niet voor de luwte, en blijft zicht- en hoorbaar proberen 'de stad bij elkaar te houden'. Voor Profiel reden om op zoek te gaan naar wat Ahmed Aboutaleb drijft.

Deze uitzending van het programma Profiel met de titel Ahmed Aboutaleb is uitgezonden op woensdag 1 juni door de KRO, de IKON en Human. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie