Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Planet Earth - Woestijnen

Woestijnen

Planet Earth

15-7-2013

| 1045 x bekeken | 0 reacties
5
Wanneer astronauten onze aarde van buiten de dampkring bekijken, vallen hun vooral de woestijnen op, die maar liefst dertig procent van ons aardoppervlak bestrijken. Vanuit de ruimte zien ze er leeg en levenloos uit, maar van dichtbij bieden ze een heel andere aanblik. Hoewel alle woestijnen worden gekenmerkt door een gebrek aan regen, behoren ze tot de meest gevarieerde ecosystemen van onze planeet.

In de Gobi-woestijn in Mongolië leven wilde kamelen, een van de zeldzaamste diersoorten op aarde. Ze overleven door bij gebrek aan water sneeuw te eten. In de Atacama-woestijn in Chili, de droogste woestijn ter wereld, overleven guanaco’s door de dauw van cactusstekels te likken. Wanneer Death Valley in Amerika heel kort in bloei staat, ontstaat er een plaag van woestijnsprinkhanen die 65 kilometer breed en 160 kilometer lang is. Deze twee natuurverschijnselen komen slechts eens in de dertig jaar voor.

Ook laat deze aflevering een unieke luchtreis zien over de duinen en rotshellingen van de Namibische woestijnen. Vanuit dit perspectief kunnen we voor het eerst een aantal dieren volgen die totaal niet op woestijndieren lijken. Olifanten begeven zich op een lange en wanhopige trek naar voedsel.

Deze uitzending van het programma Planet Earth met de titel Woestijnen is uitgezonden op maandag 15 juli door de EO. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie