Uitzending
Opium TV - 6-1-2010

6-1-2010

Opium TV

1661 x bekeken | 0 reacties
6
In deze eerste uitzending van het nieuwe jaar blikt Opium vooruit op het culturele aanbod van 2010 samen met de vaste panelleden: scenarioschrijfster Maria Goos, theatermaker John Buijsman en schilder Jasper Krabbé.
Aan de hand van reportages bespreken zij drie grote Nederlandse artiesten, die dit jaar weer volop in de belangstelling staan. Allereerst John Kraaijkamp Sr., over wie dit voorjaar een biografie verschijnt door Xandra Knebel. In de reportage spreken Knebel, en oude vrienden van Kraaijkamp over zijn acteurschap. Zijn komische rollen maar ook zijn moeizame overstap naar serieus theater.

In februari verschijnt de bloemlezing JA!, met de laatste 15 gedichten die dichter Simon Vinkenoog schreef, voordat hij vorig jaar op 80-jarige leeftijd overleed. En begin januari ligt in de winkels: 'Heer en meester, een liefdesverklaring', liefdevolle dagboekaantekeningen van zijn weduwe Edith Ringnalda. Wij zochten haar thuis op om over te praten over haar grote liefde.

Tot slot Toon Hermans, die tien jaar na zijn dood volop herdacht wordt. Zo verschijnt onder meer in het voorjaar zijn biografie, geschreven door cabaretkenner Jacques Klöters. Vanuit de Kleine Komedie in Amsterdam, waar Toon Hermans veel heeft opgetreden, vertelt Klöters over de cabaretier en toont tot nog toe onbekende beelden.

Ook vroegen wij ons vaste panel om hun persoonlijke culturele hoogtepunt van 2010 te belichten. Jasper Krabbé spreekt vol enthousiasme over de tentoonstelling 'Paul Gauguin, de doorbraak naar moderniteit' in het Van Gogh museum. Te zien vanaf 19 februari 2010.

Maria Goos tipt de voorstelling 'Meisjes van Mussolini' die in maart bij Orkater in premičre gaat. Een waar gebeurd verhaal over drie zingende Nederlandse zusjes die als 'Trio Lescano' furore maakten in het Italië van Mussolini. Totdat men erachter kwamen dat ze joods waren. Vanaf 18 maart 2010 te zien.

En tot slot John Buijsman, vol lof over jazzmuzikant John Scofield die dit jaar in Nederland komt optreden. Hij heeft Scofield nog nooit live zien spelen, maar kan nu al niet wachten. Te zien op 22 april bij Cultuurpodium Boerderij.

Deze uitzending van het programma Opium TV is uitgezonden op woensdag 6 januari door de AVRO. Te gast waren Jacques Klöters, John Buijsman, Maria Goos en Edith Ringnalda. De presentatie was in handen van Cornald Maas.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie