Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Opgelicht?! - 26-2-2019

26-2-2019

Opgelicht?!

2172 x bekeken | 0 reacties
4
Vanavond in de uitzending: Marktplaats past website aan na klachten Opgelicht?! 

De belangrijkste links uit de uitzending: 

Waar moet je op letten als een auto koopt?Tips bij het vinden van een bonafide dakdekker Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt van online datingfraude Dit is 'formjacking'Gesjoemel met de uitslag van je DNA-test? Het overkwam vele gedupeerden Onsleutel-software nu beschikbaar voor slachtoffers GandCrab ransomware 

De redactie van Opgelicht?! ontving klachten over Marktplaats. Het groene vinkje waarmee ze op hun website garanderen dat de kilometerstand van een te koop aangeboden auto logisch is, blijkt geen enkele zekerheid te bieden. Terwijl het bij het NAP logo wordt gezet, dat officieel via de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is verkregen.

Opgelicht?! nam de proef op de som en regelde een auto, waarvan de kilometerstand teruggedraaid was, die te koop werd aangeboden op Marktplaats. Tegelijkertijd werd gezocht naar een vergelijkbaar type auto, waarvan de tellerstand klopte.

Systeem fraudegevoelig 

Vervolgens werd de foto van de foute auto bij de advertentie geplaatst, maar in de beschrijving werd het kenteken ingevoerd van de auto met kloppende tellerstand. En daarmee verscheen het groene vinkje bij de advertentie, die aangeeft dat de stand logisch is, terwijl de teller van de auto die echt te koop is aangeboden is teruggedraaid.

Uit verder onderzoek van opgelicht?! bleek dat er meerdere autogarages zijn, die op deze manier voertuigen te koop aanbieden, met een teruggedraaide tellerstand, waar toch een vinkje bij stond.

In de uitzending van vanavond geeft marktplaats aan hoe ze deze vorm van fraude gaan aanpakken en volgt een confrontatie met een garagehouder die de boel bedonderde.

Opgelicht?!, dinsdag 26 februari om 21.30 uur bij AVROTROS op NPO 1

De presentatie was in handen van Jaap Jongbloed. Deze uitzending van het programma Opgelicht werd uitgezonden op dinsdag 26 februari door AVROTROS. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie