Vijf jaar geleden gingen de jonge Avinash en Sharesma (hindoes), Mustafa (moslim), Chaim en Danna (joden) en Paula (christen) met elkaar in gesprek over hun manier van leven en omgaan met de wereld, ingegeven door hun religie.
Nu 5 jaar later en ouder ontmoeten zij elkaar weer. Hoe staan zij nu ten opzichte van elkaars denkbeelden? Zijn zijzelf veranderd? En zo ja, in welk opzicht? In twee afleveringen een terugblik op de mensen die zij toen waren en hun ideeën over huidige maatschappelijke vraagstukken.
Meer dan elkaar verdragenHindoes, moslims, joden, christenen. We wonen met zijn allen door elkaar en hebben ook in het dagelijks leven met elkaar te maken. Dat omvat meer dan alleen naast elkaar bestaan. Iedereen heeft andere beelden en uitgangspunten over de juiste invulling van het leven. Dat kan botsen met elkaar. Óf het kan elkaars blikveld verruimen. Alleen door elkaar te ontmoeten kunnen we elkaar leren begrijpen. Dit was het uitgangspunt van een tweeluik 5 jaar geleden.
VerdraagzaamheidDe multiculturele samenleving is mislukt, wordt vaak gezegd. De opkomst van
Pim Fortuyn en de populariteit van
Geert Wilders onderschrijven deze stelling. Feit is wel dat de multiculturele samenleving er is en zich nog verder zal ontwikkelen. Hoe kunnen we toch met elkaar samenleven zonder dat de tegenstellingen de boventoon voeren? Kun je standvastig zijn in wat je gelooft en toch openstaan voor het geloof van anderen? Wat doe je op momenten dat het met elkaar botst?
Vandaag in deel 1 blikken Avinash, Sharesma, Mustafa, Chaim, Danna en Paula terug op hun denkbeelden van vijf jaar geleden. Wat hebben de gesprekken van toen betekend voor hun eigen geloof?
Deze uitzending van het programma OHM met de titel Je bent jong en gelooft, anno 2015... de terugblik werd uitgezonden op zaterdag 16 mei.