Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
NioScoop - 7-5-2006

7-5-2006

NioScoop

834 x bekeken | 0 reacties
5
4 mei-lezing door Prof
Abdullahi Ahmed An- Na'im. Professor An Na'im is professor islam en mensenrechten aan de Emory University in de VS. Hij is deze week in Nederland waar hij aan de Universiteit van Utrecht de 4 mei-lezing gaf. Het huidige anti-islam klimaat in Nederland is volgens prof. An NaŪm vergelijkbaar met het antisemitisme in de jaren '30. Hij waarschuwt voor het gevaar uitsluiting van moslims en het daarmee gepaarde superioriteitsgevoel van niet-moslims. Daarnaast sprak An Na'im over de betekenis van vrijheid en mensenrechten in de islam, en hoe moslims daarmee zouden moeten omgaan.

Koran in braille
Blindheid hoeft natuurlijk geen enkele belemmering te zijn in het geloof. Al in de tijd van de profeet (vzmh) waren er moslims die niet konden zien en die zich toch de Koran eigen hadden gemaakt. Voor blinde moslims in onze moderne tijd is er nu een extra hulpmiddel bijgekomen: de Koran in braille. Sibel Baylan en Kadir Kocadag zijn beiden blind en moslim. Ze hebben onlangs de Koran in braille aangeschaft en zijn nu begonnen met de eerste verzen. Ze leggen uit tegen welke problemen ze aanlopen en hoe deze Koran in braille hun leven verrijkt.


Triomf voor Ozden Kutluer

Yalim
De Triomfprijs van het ministerie voor Integratie is dit jaar toegereikt aan Ozden Kutluer

Yalim
Zij zet zich in voor de emancipatie van vrouwen, is moslima en groot criticaster van minister Verdonk. Ironisch was het daarom dat het minister Verdonk was die de prijs aan mevrouw Kutluer-Yalim overhandigde. In Nioscoop een gesprek met de activiste over de positie van moslimvrouwen in de samenleving. De Triomf is een tweejaarlijkse prijs voor diegenen die streven naar de positieverbetering van vrouwen en meisjes uit minderheden eens op de voorgrond te krijgen. En om het belang van emancipatie en integratie te onderstrepen.

Moslims in Nederland (3)
Het oprichten van moskeeŽn in Nederland jaren zeventig en tachtig, ging gepaard met het ontstaan van moslimorganisaties.

Deze uitzending van het programma NioScoop is uitgezonden op zondag 7 mei. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
  • NioScoop 7-5-2006
  • Algemene waardering
    5
  • Andere uitzendingen NioScoop