Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
NioScoop - 19-3-2006

19-3-2006

NioScoop

903 x bekeken | 0 reacties
5
Hebben islamscholen toekomst?
Een kwart van de islamitische basisscholen in Nederland moet wellicht de deuren sluiten omdat ze onvoldoende leerlingen trekken. De scholen wijten dat onder andere aan de te hoge stichtingsnorm waaraan ze moeten voldoen. Samenwerking met niet-islamitische scholen kan een oplossing zijn. Om sluiting te voorkomen heeft de islamitische basisschool De Roos hulp gezocht bij stichting Agora, die 23 scholen op protestants-christelijke, rooms-katholieke, en interconfessionele grondslag beheert. Een samenwerkingsverband met stichting Agora garandeert vooralsnog het voortbestaan van De Roos in Zaandam.

Milosevic is dood maar het drama is niet vergeten
De dood van de ex-president van JoegoslaviŽ Milosovic heeft de emoties van moslims in de hele wereld beroert. Slobodan Milosevic is de architect van een grote misdaad tegen de menselijkheid in Europa. Milosevic is van het toneel verdwenen maar het collectieve trauma van de BosniŽrs blijft bestaan. Mustafa Hadziibrahimovic, een Bosnische journalist, heeft het drama aan den lijve ondervonden. Hij is een van de 30.000 naar Nederland gevluchte BosniŽrs. Hij blikt terug op de tragische aspecten van de oorlog.

Kalligrafie als eerbewijs
Voor moslims is de koran het letterlijke woord van God en dient daarom zo mooi mogelijk geschreven te worden. Een van de meer bekende islamitische kunsten is daarom de kalligrafie. Docent kalligrafie aan de islamitische Universiteit Europa, Mehmet Refii Kileci vertelt over deze kunst en toont enkele indrukwekkende voorbeelden.

Burgemeester Cohen
In de serie burgemeesters van de grote steden de keer een gesprek met Job Cohen, de burgemeester van Amsterdam. Na de moord op Theo van Gogh in 2004 liepen de spanningen in Amsterdam hoog op. In januari 2005 was de situatie opnieuw gespannen toen vlak bij de plek waar Van Gogh werd vermoord, een Marokkaanse jongen na een tasjesroof werd doodgereden. Ook spanningen rond jongeren in wijken zoals de Diamantbuurt kregen veel medi

Deze uitzending van het programma NioScoop is uitgezonden op zondag 19 maart. Te gast was Job Cohen. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
  • NioScoop 19-3-2006
  • Algemene waardering
    5
  • Andere uitzendingen NioScoop