Uitzending
Nieuwsuur - 3-12-2019

3-12-2019

Nieuwsuur

447 x bekeken | 0 reacties
6
Dijkhoff ziet af van verder ontvangen wachtgeld
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ziet af van het verder ontvangen van wachtgeld bovenop zijn salaris als Kamerlid. Maar hij staat direct voor een nieuw probleem: Dijkhoff heeft onterecht reiskostenvergoedingen ontvangen. Hoe schadelijk is dit voor hem? Politiek duider Arjan Noorlander doet verslag vanuit Den Haag.

Gemeenten diep in het rood
Gemeenten gaan de komende jaren miljarden interen op hun reserves. Dat blijkt uit een onderzoek naar de begrotingen van de 65 grootste gemeenten in ons land, in opdracht van Nieuwsuur. Vanwege de oplopende tekorten moeten de meeste gemeenten stevig bezuinigen. En dat is moeilijk uit te leggen, omdat de economie momenteel prima draait. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten roept het kabinet op om in te grijpen.

Vrouwenquotum in zicht
De Tweede Kamer steunt een bindend vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven. Omdat de Kamer van het kabinet ook een plan van aanpak vraagt voor vrouwen met minder kansen, stemt ook de SP in met het quotum. Die partij had de sleutel in handen sinds het CDA zich twee weken geleden bij D66, GroenLinks, PvdA en DENK aansloot.

De rechtsstaat onder druk
Het Nederlandse rechtssysteem staat al lange tijd onder druk. We brachten er het afgelopen jaar verschillende voorbeelden van in beeld: van financiŽle problemen en lange wachttijden tot overbelasting van rechters en officieren van justitie. Oud-raadsheer Edo Groenewald schreef samen met juristen een boek over het falen van de rechtstaat, dat morgen verschijnt. Hij is te gast.

De presentatie was in handen van MariŽlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op dinsdag 3 december door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie