Uitzending
Nieuwsuur - 29-9-2019

29-9-2019

Nieuwsuur

1043 x bekeken | 0 reacties
6
Microplastics gevaarlijker dan gedacht
Microplastics zijn mogelijk schadelijker voor de volksgezondheid dan tot nu toe bekend is. Dat zeggen Nederlandse onderzoekers die deelnemen aan een groot, multidisciplinair onderzoek naar microplastics en gezondheid. Microplastics zijn piepkleine vezeltjes en stukjes plastic van hooguit een paar millimeter. Ze ontstaan bijvoorbeeld wanneer plastic breekt of versnippert. Omdat de natuur plastic amper afbreekt, verdwijnen ze in principe niet.

Exitpoll: Kurz (ÍVP) wint in Oostenrijk
De conservatieve ÍVP van oud-bondskanselier Sebastian Kurz lijkt de parlementsverkiezingen in Oostenrijk ruim te gaan winnen. Volgens exitpolls komt zijn partij uit op 37 procent van de stemmen. De socialistische SPÍ volgen op ruime afstand met 22 procent. De rechts-populistische FPÍ lijkt flink in te leveren ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2017 en gaan terug van 26 procent naar 16 procent van de stemmen. We spreken erover met politicoloog en historicus Kemal Rijken.

De presentatie was in handen van MariŰlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op zondag 29 september door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie