Uitzending
Nieuwsuur - 12-8-2017

12-8-2017

Nieuwsuur

297 x bekeken | 0 reacties
5
Regel onderzoek naar genetische ziekten spermadonoren beter'
Het lijkt een mooie oplossing voor stellen en alleenstaanden die zelf geen kinderen kunnen krijgen: de spermadonor. En in veel gevallen is dat ook zo. Maar er zijn ook nadelen aan het systeem van vaak onbekende donors. Er is nauwelijks nagedacht over wat er gedaan moet worden als een donor een ernstige erfelijke ziekte blijkt te hebben. Landelijke, laat staan internationale afspraken hierover, ontbreken namelijk. De Vereniging voor Klinische Genetica roept op tot een beter systeem om genetische aandoeningen die worden doorgegeven door spermadonoren te rapporteren en ervoor te zorgen dat nakomelingen en ouders van deze kinderen worden ge´nformeerd.

Tien jaar Beter Leven Keurmerk: is de plofkip verdwenen?
Jarenlang was het vooral plofkip wat de pot schafte: kuikens die binnen 30 of 40 dagen zo werden vetgemest dat ze amper nog op hun poten konden staan. Tien jaar geleden kwam daar verandering in met het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Het keurmerk moest het einde van de plofkip inluiden. Een succesverhaal, lijkt het. Maar is de plofkip nu echt verdwenen? Nieuwsuur spreekt erover met de belangrijkste betrokkenen: de expert, de pluimveehouder, de supermarkt en de Dierenbescherming.

De presentatie was in handen van MariŰlle Tweebeeke, Twan Huys en Joost Karhof. Deze uitzending van het programma Nieuwsuur werd uitgezonden op zaterdag 12 augustus door de NOS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie