Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Netwerk - 8-8-2008

8-8-2008

Netwerk

981 x bekeken | 0 reacties
6
Onrust op de Kaukasus
GeorgiŽ viel vandaag de afvallige regio Zuid-OssetiŽ aan, omdat een even daarvoor overeengekomen staakt-het-vuren zou zijn geschonden. Zuid-OssetiŽ wil onafhankelijk zijn van GeorgiŽ en wil zich aansluiten bij Noord-OssetiŽ dat bij Rusland hoort. De Russen steunen de Zuid-Osseten al jaren. Russische gevechtsvliegtuigen zijn vandaag dan ook het Georgische luchtruim binnengedrongen en hebben enkele doelen gebombardeerd. Premier Poetin gaf aan dat Rusland genoodzaakt was te reageren en stelt repressailles in het vooruitzicht voor de Georgische militaire actie in de regio. Aandacht voor de laatste ontwikkelingen op de Kaukasus en een gesprek met onder anderen Peter d'Hamecourt, oud-Ruslandcorrespondent voor de NOS.

Het excuus van 1956
De Spelen in China zijn vandaag begonnen. Ondanks dat de Spelen in China omstreden zijn, vanwege de mensenrechtensituatie in het Olympische gastland, geen boycot van de Spelen. Ook premier Balkenende was gewoon aanwezig bij de openingsceremonie. 1956 blijft het enige jaar ooit dat we de Spelen hebben geboycot, dit door de Russische inval in Hongarije. Voor deze beslissing maakt een oud-bestuurslid nu zijn excuses. Claas van den Houten was in die periode secretaris en penningmeester van het Nederlands Olympisch Comitť. Hij stuurde eigenhandig het telegram dat de atleten sommeerde terug te keren naar ons land. De bijna 95-jarige Van den Houten heeft nu wroeging over zijn beslissing. Een reportage.

Presentatie: Frank du Mosch.

Deze uitzending van het programma Netwerk is uitgezonden op vrijdag 8 augustus door de EO en de NCRV. Te gast was Peter d'Hamecourt. De presentatie was in handen van Frank du Mosch. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie