Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Netwerk - 7-2-2007

7-2-2007

Netwerk

1006 x bekeken | 0 reacties
6
Balkenende, Bos en Rouvoet hebben vanmiddag het regeerakkoord gepresenteerd. Het nieuwe kabinet heeft als uitgangspunt "Samen werken, samen leven". De partijen CDA, PvdA en ChristenUnie spreken van een "ambitieus programma". Tijdens de formatie heeft CU-voorman Andrť Rouvoet een sleutelrol gespeeld. In Netwerk een gesprek met hem over de totstandkoming van Balkenende IV.

Zes pijlers
De drie partijen gaan naar eigen zeggen werken aan "een samenleving waarin mensen zich duurzaam met elkaar verbonden weten". Het komende kabinet wil "mensen vertrouwen in elkaar en in de toekomst geven". Het regeerakkoord steunt op zes pijlers: een actieve rol voor Nederland op internationaal gebied, een concurrerende, innovatieve economie, een duurzame samenleving, sociale samenhang, veiligheid en respect en een slagvaardige overheid.

Lastige formatie
Aanvankelijk leek een samenwerking tussen de drie partijen niet erg voor de hand liggend. Politieke analisten voorspelden een lastige formatie. Het CDA en de PvdA stonden in de verkiezingen op een aantal punten lijnrecht tegenover elkaar. Het CDA wilde het ontslagrecht versoepelen, de PvdA niet. Die partij wilde de hypotheekrenteafrek beperken en maatregelen nemen om de AOW betaalbaar te houden, twee punten die de christen-democraten niet zagen zitten.

Ethische kwesties
De ChristenUnie neigde op de genoemde punten meer naar de PvdA, maar stond in ethische kwesties alleen. De partij is tegen abortus, het homohuwelijk en euthanasie. Hoe lastig de formatie was, is alleen bij de onderhandelaars bekend. Informateur Wijffels koos er voor om in besloten kring te onderhandelen, daardoor lekte er vrijwel niets uit over de gesprekken.

Geen compromissen
Toch hebben CDA, PvdA en CU volgens Rouvoet niet een programma gemaakt dat een opeenstapeling is van compromissen en bevat het programma voor iedereen herkenbare punten. Balkenende beaamde dat het CDA en de PvdA eerder tegenover elkaar stonden, maar hij zei dat er nu aan "iets nieuws" wordt gewerkt.

Jeugd en Gezin
Het werk van Wijffels zit er op, Balkenende zal nu als formateur een ministersploeg samenstellen. In het nieuwe kabinet worden Rouvoet en Bos vice-premier. Bos wordt waarschijnlijk minister van FinanciŽn en Rouvoet wordt getipt als minster van Jeugd en Gezin, een post die de CU-voorman graag wil bekleden. Verwacht wordt dat het nieuwe kabinet over twee weken op het bordes staat.

Deze uitzending van het programma Netwerk is uitgezonden op woensdag 7 februari door de EO en de NCRV. Te gast was Andrť Rouvoet. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie