Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Netwerk - 5-8-2008

5-8-2008

Netwerk

956 x bekeken | 0 reacties
6
Wat gebeurt er met onze afgedankte computers?
Duizenden afgedankte computers uit Europa en de Verenigde Staten komen terecht in ontwikkelingslanden. Zo ook in Ghana. Op een vuilnisbelt vlak buiten de hoofdstad Accra floreert de handel in kapotte elektronica. Volgens internationale regels moet tweedehands elektronica eerst getest worden en alleen apparaten die het nog doen, mogen naar ontwikkelingslanden verscheept worden. Dit systeem blijkt niet waterdicht, waardoor onder meer Ghana met een berg oude computers blijft zitten. Bruikbare onderdelen worden eruit gehaald. De rest wordt verbrand. Hierbij komen diverse schadelijke stoffen vrij die de bodem vervuilen. Netwerk probeert een antwoord te krijgen op de vraag wat er met onze afgedankte computers gebeurt.

Eenzame zomer
Nederland gaat massaal op vakantie. De woon-zorgcentra kampen met een onderbezetting. Daarbij komen veel activiteiten stil te liggen: de bingo, de eetmiddagen, de breiclub, etcetera. Met name in de grote stad zorgt dit voor veel eenzaamheid onder ouderen. Netwerk sprak met twee oudere vrouwen die beiden uitkijken naar september. Dan gaan hun buurthuizen weer open.

Ons dagelijks brood: het snackvarken
In de vijfdelige serie Ons dagelijks brood belicht Netwerk wekelijks een aspect van onze voedselvoorziening. In dit eerste deel aandacht voor het snackvarken. De universiteit van Wageningen gebruikt deze varkens voor onderzoek naar vetzucht bij mensen. Vanaf de geboorte worden deze dieren gedurende drie maanden vetgemest. Hierna onderzoekt men wat het effect is van gezonde voedingsbestanddelen en medicijnen, en kijkt men naar het dichtslibben van de aderen. Omdat mensen met overgewicht vaak aan suikerziekte lijden, worden de varkens ook ingespoten met een kunstmatige vorm van suikerziekte, om ook hiernaar onderzoek te doen. Is het doen van dergelijke proeven werkelijk noodzakelijk? Of moeten mensen gewoon hun eetpatroon aanpassen? Een reportage.

Presentatie: Tijs van den Brink.

De presentatie was in handen van Tijs van den Brink. Deze uitzending van het programma Netwerk werd uitgezonden op dinsdag 5 augustus door de EO en KRO-NCRV. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie