Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Netwerk - 21-11-2008

21-11-2008

Netwerk

693 x bekeken | 0 reacties
6
Held in AustraliŽ
De Nederlander Paul de Waard verrichtte in juni vorig jaar een heldendaad in AustraliŽ. Toen hij een vrouw wilde helpen die mishandeld werd door haar vriend, werd hij neergeschoten. De Waard raakte zwaar gewond en overleefde het ternauwernood. Bij de schietpartij kwam een andere man om het leven. Voor zijn heldhaftig ingrijpen krijgt de Nederlander nu een Australische onderscheiding. Een portret van de man die met gevaar voor eigen leven ingreep bij een relatieruzie.

De wiettop - het gedoogbeleid
De grensgemeenten in Nederland hebben veel overlast van drugstoeristen. Daarom komen vandaag verschillende gemeenten bij elkaar om over het lokale drugsbeleid te praten. Moeten de coffeeshops naar de randen van de gemeente? Is legalisering van wiet een oplossing? Netwerk kijkt mee met de drijvende kracht achter de wiettop: de burgemeester van Maastricht, Gerd Leers. Verder de oplossing die de gemeente Venlo al jaren geleden vond tegen de drugsoverlast. Hoe is het gedoogbeleid tot stand gekomen en waarom is Nederland het enige land dat zoiets heeft? Netwerk dook naar aanleiding van de wiettop in de geschiedenis van het Nederlandse gedoogbeleid.

De wiettop - kritiek van de buren
De Belgische gemeenten aan de grens zijn niet blij met den oplossing die een aantal Brabantse en Limburgse gemeenten hebben voor de overlast door drugstoeristen. Het verplaatsen van de cofeeshops naar dichterbij de grens zou hen namelijk opzadelen met de overlast waar de Nederlandse gemeenten juist vanaf willen.

De wiettop - Gerd Leers
Burgemeester Gerd Leers van Maastricht mag wel de motor achter de discussie over het gedoogbeleid worden genoemd. Het verplaatsen van de coffeeshops en het voorstel om ook de teelt en aanvoer te legaliseren, komen mede uit zijn koker. Netwerk volgt hem tijdens zijn voorbereidingen voor de wiettop waar verschillende Nederlandse en Belgische grensgemeenten bij aanwezig zullen zijn. Netwerk volgt Leers tijdens deze voor de Nederlandse softdrugshan

Deze uitzending van het programma Netwerk is uitgezonden op vrijdag 21 november door de EO en de NCRV. Te gast was Gerd Leers. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie