Uitzending
Netwerk - 15-4-2009

15-4-2009

Netwerk

963 x bekeken | 0 reacties
6
Onrust in Zuilen
Tussen de tien en vijftien Marokkaanse jongeren hebben maandag een reportageploeg van Netwerk lastiggevallen. De ploeg was in de Utrechtse wijk Zuilen bezig met het draaien van een reportage. De beelden worden vanavond uitgezonden in een filmportret over Zuilen vanwege een aantal incidenten in de Utrechtse wijk.

Toename aantal jonge vrouwen met huidkanker.
Onder meer door het massale gebruik van zonnebanken, is het risico op huidkanker flink toegenomen. Dermatoloog Gertruud Krekels van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven ziet in haar praktijk vooral een toename van jonge vrouwen met huidkanker. Uit onderzoek blijkt ook dat het aantal Nederlanders met huidkanker de komende zes jaar flink zal stijgen. Ondanks de Europese invoering van een minimumleeftijd van 18 jaar voor het gebruik van zonnenbanken, verwacht het kankerfonds KWF dat het aantal huidkankerpatiŽnten in 2015 van 30.000 naar 37.000 zal stijgen. In 2000 lag dit aantal nog op 20.000 gevallen van huidkanker. Jaarlijks overlijden er 600 mensen aan huidkanker. Het KWF waarschuwt al jaren voor de schadelijke zonnestralen en pleit nu voor een mentaliteitsverandering. Netwerk praat met de dermatologe, de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen en het kankerfonds KWF over de toename van huidkanker.

Huurder Woonbron slachtoffer van ss Rotterdam.
Huurders van woningcorporatie Woonbron draaien toch op voor de tachtig miljoen euro verlies die de corporatie heeft moeten nemen op het avontuur met ss Rotterdam. Dat zegt Andre Thomsen, hoogleraar Woningverbetering en Woningbeheer. Uit protest tegen deze gang van zaken heeft Thomsen zijn commissariaat bij Woonbron opgegeven. Hij vindt dat het hele bestuur zou moeten aftreden vanwege de financiŽle consequenties van het avontuur met het schip. De schade per huurder is inmiddels door de woonbond berekend op 1600 euro. Bijvoorbeeld op het onderhoud zou worden bezuinigd om dit bedrag te compenseren. Directeur Martien Kromwijk van Woonbron geeft ondanks herhaaldelijke verzoeken om weerwoord geen commentaar. De kwestie rondom de aankoop van het schip ss Rotterdam door de woningcorporatie is een langlopend conflict. Het schip moet een van de grotere toeristische trekpleisters in Rotterdam worden. Maar de verbouwingskosten zijn zo hoog opgelopen dat Woonbron nu in de financiŽle problemen zit. In Netwerk een interview met Thomsen, reacties van huurders en een korte reconstructie van de gang van zaken rondom dit financiŽle drama.

Deze uitzending van het programma Netwerk is uitgezonden op woensdag 15 april door de EO en de NCRV.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie