Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Netwerk - 1-8-2008

1-8-2008

Netwerk

1250 x bekeken | 0 reacties
6
Is er leven op Mars?
Het werd al langer vermoed, maar deze week werd definitief aangetoond dat er water aanwezig is op de planeet Mars. Het NASA-ruimtevaartuig Phoenix vond ijs in de bodem van onze buurplaneet. Deze vondst laat zien dat Mars het potentieel heeft om leven te herbergen. Een zoektocht naar leven op Mars en de rol die de Nederlandse wetenschap hierin heeft.

De mysterieuze ruiter en de Spelen van 1956
Het zijn de enige Olympische Spelen die Nederland ooit heeft geboycot, de Spelen van 1956 in Melbourne. Nederland bleef thuis omdat de Russen Hongarije binnenvielen. Toch blijkt er een Nederlander voor te komen op de lijst van olympische deelnemers in dit jaar. Het is de Nederlandse dressuurruiter Alexei Pantchoulidzew. Pantchoulidzew, die van Wit-Russische afkomst was, was een goede vriend van prins Bernhard die er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat hij toch deel kon nemen aan de Spelen. Hij verschafte hem hiervoor de Nederlandse nationaliteit. Vanwege de strenge quarantaine-eisen in AustraliŽ werd besloten de ruiteronderdelen een paar maanden eerder in Stockholm te houden. Omdat dit nog voor de Nederlandse boycot was, was Pantchoulidzew de enige Nederlandse deelnemer. Een speurtocht naar de mysterieuze deelnemer van de Spelen in '56 met onder meer een gesprek met 'de stem van de paardensport' Hans Eysvogel.

Presentatie: Frank du Mosch.

Deze uitzending van het programma Netwerk is uitgezonden op vrijdag 1 augustus door de EO en de NCRV. Te gast was Hans Eysvogel. De presentatie was in handen van Frank du Mosch. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie