Uitzending
Lang Zullen We Leven - Aflevering 3: Kanker

Aflevering 3: Kanker

Lang Zullen We Leven

17-3-2012

| 2351 x bekeken | 0 reacties
5
In deze aflevering van Lang Zullen We Leven gaat Koert-Jan op zoek naar alle antwoorden op zijn vragen over kanker. Want wat is kanker nou precies? En waarom weten we een griepje meestal goed te behandelen en is kanker zo'n moeilijk aan te pakken ziekte?

Wist je dat een volwassen menselijk lichaam bestaat uit zo'n 100 biljoen (100.000.000.000.000) cellen? Om uiteindelijk te worden wie wij zijn, vindt celdeling plaats. En om te begrijpen hoe zo'n deling in z'n werk gaat, geeft Koert-Jan ons een lesje gezonde celdeling.

Want wat gebeurt er als er iets fout gaat tijdens deze celdeling? Wie daar alles over weet is Susanne Lens.

1 op de 3 mensen krijgt kanker. Onderzoek naar kanker is daarom hard nodig. Oncoloog Emile Voest vertelt Koert-Jan wat kanker eigenlijk is en waarom het zo levensbedreigend is.

Koert-Jan praat met Wim Breuer, die een agressieve vorm van huidkanker heeft die uitgezaaid is: een melanoom. Omdat Wim een bepaalde genmutatie bezit, komt hij in aanmerking voor een nieuwe studie: Wim is hierdoor de eerste patiënt in heel Nederland die een nieuwe combinatie van medicatie krijgt tegen deze vorm van kanker. Oncoloog Martijn Lolkema vertelt ons meer over deze studie.

Als kankercellen door het lichaam gaan reizen, zaaien zij uit. Iemand die ons hier alles over kan vertellen én ons kan laten zien is deskundige Jacco van Reenen, die overigens een belangrijke ontdekking heeft gedaan bij reizende kankercellen!

Met de techniek van tegenwoordig kunnen we een stuk sneller en beter DNA aflezen. DNA bestaat wel uit zo'n 3 miljard lettertjes! En bij kanker is er iets veranderd in deze lettertjes. Maar hoe vind je de verschillen tussen gezond DNA en het DNA van kanker in deze grote brij aan informatie? Edwin Cuppen weet alles over DNA lezen, wat nodig is om te begrijpen wat er misgaat in het DNA bij kanker.

René Bernards vertelt ons hoe het onderzoek naar kanker en de behandeling ervan er in de toekomst mogelijk uit gaat zien.

Deze uitzending van het programma Lang Zullen We Leven met de titel Aflevering 3: Kanker is uitgezonden op zaterdag 17 maart door RTL4. De presentatie was in handen van Geert Hoes.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!