Diabetes type 3: Alzheimer
20-1-2013
| 1978 x bekeken | 0 reacties
'Eet jezelf dement' kopte de New Scientist in september vorig jaar. Amerikaanse onderzoekers hebben bij ratten aangetoond dat een vet- en suikerrijk dieet Alzheimer als gevolg kan hebben.
Amerikaanse onderzoekers luiden de noodklok: volgens hun onderzoek mondt de diabetes epidemie die nu gaande is in de Verenigde Staten uit in een Alzheimer epidemie. Het Westerse dieet, met veel calorieën en vet, kan ervoor zorgen dat het lichaam op een bepaald moment niet meer gevoelig is voor insuline, wat resulteert in diabetes type 2. Dit proces treedt volgens onderzoekers Suzanne de la Monte en Ewan McNay echter ook op in de hersenen. Diabetes in de hersenen, met Alzheimer als effect.
De la Monte en McNay beschouwen de situatie als een tikkende tijdbom omdat de gezondheidszorg niet is voorbereid op een Alzheimer epidemie.
Verder in deze aflevering van Labyrint opzienbarend nieuw Nederlands onderzoek. Mireille Serlie en Susanne la Fleur zetten jonge slanke mannen op een snackdieet van zes weken: de gewone maaltijd werd aangevuld met drankjes tussendoor die veel suiker en vet bevatten. Serlie en la Fleur zagen na deze korte periode al veranderingen in de hersenen, namelijk in de serotoninehuis-houding. De start- en stopknop op het eetgedrag werkte niet goed meer. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het ontstaan van obesitas. Dit is het eerste onderzoek dat niet alleen kijkt naar méér eten, maar vooral naar tussen de maaltijden door eten: snacken.
Deze uitzending van het programma Labyrint met de titel Diabetes type 3: Alzheimer is uitgezonden op zondag 20 januari door de VPRO.