Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Kruispunt - Kloosterserie: Lode Van Hecke

Kloosterserie: Lode Van Hecke

Kruispunt

6-7-2008

| 1762 x bekeken | 0 reacties
5
Sinds een jaar is Lode van Hecke abt van Orval, de abdij in België van het bekende bier. Van Hecke is monnik en manager. Hij bestuurt een bedrijf. Hij geeft in één van de mooiste kloosters van België leiding aan 14 monniken, een bierbrouwerij, kaasmakerij en aan zo’n 50 personeelsleden van de abdij. Maar toch is hij een echte monnik die niet blijft hangen in de romantiek van het kloosterleven als de leverancier van bier en kaas.

Grootsheid
Het trappistenklooster Orval ligt ver weg van alles en iedereen. Midden in de bossen, vlakbij de grens met Frankrijk. Al sinds de 11e eeuw leven trappisten op deze plek.

Bij een eerste bezoek is de schoonheid en grootsheid overweldigend. Het klooster doemt ineens op tussen de bossen. Het complex, want dat is het klooster, herbergt een groot gastenverblijf, kaasmakerij, bierbrouwerij, ruïne, museum, een kerk, en natuurlijk een leefruimte voor de monniken.

Deze keer in het bonusmateriaal van de Kloosterserie de vraag: Wat is het nut van een monnik? Hierover praat abt Lode van Hecke met presentator Leo Fijen. Hij vergelijkt de monnik met de pink van een hand.

'Dit is mijn plek'
Lode van Hecke kwam in 1972 met een vriend in Orval op bezoek en voelde zich er thuis. Hij wist: dit is mijn plek. En toch dacht hij: hoe kan je je terugtrekken uit de wereld waar zoveel nood is? Uiteindelijk kwam Van Hecke tot de conclusie dat je alleen iets voor een ander kan betekenen als je een mens op zijn plek is. “Pas dan kan je iemand iets geven.” Het duurde nog drie jaar voor hij optrad, op 11 november 1975. Van Hecke heeft inmiddels een lange loopbaan achter de rug. Hij was novicen-meester, directeur van de brouwerij waar het bekende Orval bier wordt gebrouwen, en hij was de econoom van het klooster. Tussendoor stond hij in Rome een paar jaar de generaal-overste van de trappisten bij. En nu is hij sinds een jaar abt.

Heb je genoeg spullen?
'Van Hecke is geboren in het Vlaamse Roeselare. Zijn ouders stonden achter zijn besluit, maar vroegen zich wel af of hij niets te kort zou komen. Volgens Van Hecke stelde zij vooral praktische vragen als: ‘hoe woon je dan, heb je niets van jezelf, waar slaap je, heb je wel genoeg spullen. Eigenlijk het enige bezit van een monnik een eigen bijbel. Van Hecke kreeg niet veel later voor zijn verjaardag een Franstalige bijbel. Dit boekwerk is dan ook nooit in de kloosterbibliotheek terecht gekomen.

De presentatie was in handen van Leo Fijen. Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Kloosterserie: Lode Van Hecke werd uitgezonden op zondag 6 juli door de RKK. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie