Uitzending
Kruispunt - Gemeentebegrafenis en CDA nederlaag

Gemeentebegrafenis en CDA nederlaag

Kruispunt

13-6-2010

| 1048 x bekeken | 0 reacties
6
Het verlies van het CDA
Na het dramatische verlies van het CDA peilt Kruispunt dit weekend stemming in het Brabantse Bergeijk. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen telde dit kerkdorp nog het hoogste percentage CDA stemmers. Maar de historische dreun van woensdag klinkt ook na in Bergeijk; het CDA is er bijna gehalveerd. Wat is er gebeurd met de trouwe CDA-aanhang, waarom laat de christelijke kiezer het afweten?

Begrafenis door de gemeente
Voor de deur doen ze plastic handschoenen aan en beschermende hoesjes over hun schoenen. Gerard van Poelgeest en Carlo Hagendoorn weten wat hun te wachten staat. Eerder die week hadden ze een telefoontje gekregen van de politie. Op een etagewoning was een man aangetroffen. Hij had zelfmoord gepleegd en er was niemand die de de begrafenis kon regelen.

Zoeken naar informatie
Binnen is het een onbeschrijfelijke puinhoop. Etensresten, ouwe kranten, een brommer, onderdelen van tafels en stoelen. Op de houtenvloer een enorme vlek: gedroogd bloed.Gerard en Carlo zoeken tussen de troep naar informatie.

"Fantastisch werk"
In Den Haag zijn ze belast met de uitvoering van de wet op de lijkbezorging. "Fantastisch werk", zegt Carlo, terwijl hij een stapeltje post doorneemt in het keukentje dat de afgelopen tien jaar niet meer lijkt te zijn schoongemaakt. "Het voelt goed om iemand die om een of andere reden niemand meer heeft toch een mooie, persoonlijke uitvaart te bezorgen." Van Poelgeest en Hagendoorn komen alleen al in Den Haag 140 keer per jaar in actie. Kruispunt volgt de twee mannen in hun dagelijks werk. De zoektochten in de huizen, de uitvaarten die ze regelen. En de verhalen van de mensen die door eenzaamheid, geldgebrek of onachtzaamheid voor hun begrafenis zijn aangewezen op de gemeente.

Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Gemeentebegrafenis en CDA nederlaag is uitgezonden op zondag 13 juni door de RKK.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie