Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Kruispunt - Deetman: daders meld u!

Deetman: daders meld u!

Kruispunt

17-2-2011

| 2358 x bekeken | 0 reacties
4
In de uitzending van Kruispunt, die vandaag geheel in het teken staat van seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk, doet voorzitter Wim Deetman van de speciale onderzoekscommissie een dringend beroep op de plegers van seksueel misbruik van minderjarigen zich te melden: “Meld u zich, want er is een groot probleem! Niet alleen binnen de rooms-katholieke kerk, maar breder in de samenleving. Dat probleem is door toedoen van de daders ontstaan en zij kunnen helpen dat probleem kleiner te maken ook in het belang van slachtoffers. Dus dat is een morele oproep: meld u zich.”

Agnus Dei
Het tweede onderwerp in deze uitzending is de documentaire Agnus Dei. Op verzoek van Kruispunt bekijken pastoraal psycholoog Anke Bisschops en psychotherapeut Victor Debats deze aangrijpende film van de Mexicaanse regisseur Alejandra Sánchez.Agnus Dei gaat over de Mexicaanse Jesús die als kind ernstig is misbruikt door een priester. Hij vervult zijn moeders grootste wens door misdienaar te worden. Maar de priester waar hij tegen op kijkt, blijkt al snel andere bedoelingen te hebben. In de film gaat de inmiddels volwassen hoofdpersoon op zoek naar de dader. Hij heeft eigenlijk maar een vraag: waarom heb je mij dit aangedaan?

Priesters in opleiding
Als pastoraal psycholoog geeft Bisschops in Nederland les aan priesters in opleiding. Alle gevallen van seksueel misbruik binnen de kerk die het afgelopen jaar naar buiten zijn gekomen zien laten volgens Bisschops zien hoe desastreus het voor je is als je als kind wordt misbruikt.
Victor Debats heeft een aantal jaren van zijn jeugd doorgebracht op het internaat Eikenburg en is daar slachtoffer en getuige geweest van fysiek geweld. Hij is later psychotherapeut geworden en behandelt nu zowel slachtoffers als daders van seksueel misbruik.

Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Deetman: daders meld u! is uitgezonden op donderdag 17 februari door de RKK. Te gast was Wim Deetman. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie