Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Kruispunt - De andere kant van de medaille

De andere kant van de medaille

Kruispunt

7-2-2010

| 1620 x bekeken | 0 reacties
6
Depressie in de topsport
Topsporters moeten onder grote druk presteren. de verwachtingen voor de Olympische Winterspelen in Vancouver zijn hooggespannen want "we" verwachten een record aantal gouden medailles van onze schaatsers.
Maar achter die successen gaat soms veel leed schuil. Veel sporters durven niet toe te geven dat ze de mentale druk niet aankunnen. Kruispunt vraagt zich aan de vooravond van de Olympisch Winterspelen af of topsporters beter kunnen leren omgaan met de mentale druk en of topsporters eerder vatbaar zijn voor depressies?

Zelfmoord
Uit recent Duits onderzoek blijkt dat topsporters door de extreme eisen snel opgebrand zijn. Dit uit zich in slapeloosheid en terugkerende depressies. Volgens onderzoekers zijn depressies zoals bij de Duitse doelman Enke, die zelfmoord pleegde, geen uitzondering. Bij de jacht op sportief succes is voor zwakken geen plaats. Zodra de prestatie niet meer aan de wensen voldoet, vallen sporters in een diep gat met soms traumatische gevolgen.
Trainers denken veelal aan succes op korte termijn.

In Kruispunt het verhaal van oud-wereldkampioen schaatsen Hein Vergeer. Hij was in de jaren ‘80 één van de eerste topsporters die zijn mentale begeleiding goed regelde.
Verder schaatser Arjen van der Kieft, die voor het eerst aan de Olympische Spelen deelneemt. Zijn sponsor erkent dat er sprake is van grote psychische druk bij topsporters en heeft een speciaal mental coach voor hem geregeld.

Sylvia Karres
Oud hockeyinternational Sylvia Karres heeft een boek geschreven over de druk bij topsporters. Zij houdt een vurig pleidooi voor meer mentale begeleiding voor topatleten.

Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel De andere kant van de medaille is uitgezonden op zondag 7 februari door de RKK. Te gast waren Arjen van der Kieft, Hein Vergeer en Sylvia Karres. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!