Uitzending
Kruispunt - 20-7-2010

20-7-2010

Kruispunt

727 x bekeken | 0 reacties
6
Contemplatieve dominicanessen
Ik had achter de geraniums kunnen gaan zitten, en af en toe een mooi concert bijwonen. Ja, dat had ook leuk geweest, maar niets voor mij. Dominicanes Madeleine Ahsmann besloot na haar pensioen, op haar 65ste, Nederland achter zich te laten en in Spanje een contemplatief leven te beginnen. In Nederland werkte ze als dominicanes in het onderwijs en was ze jarenlang schooldirecteur. In Spanje belandde ze in het strenge klooster van de contemplatieve dominicanessen van Caleruega.

Zwaar en bitterkoud
Caleruega ligt in het binnenland van Spanje en is de geboorteplaats van de heilige Dominicus. Zuster Madeleine Ahsmann woont er nu 22 jaar. De eerste jaren in het strenge klooster waren zwaar. Ze moest wennen aan het leven in stilte. Maar de Spartaanse levensstijl van de Spaanse zusters was het moeilijkst. De winters zijn lang en bitterkoud. En de eerste jaren hadden de zusters geen verwarming.

Rust en stilte
De kou en het temperament van de Spaanse medezusters wordt haar soms teveel. Toch staat de 88-jarige zuster Madeleine nog steeds volledig achter haar keuze om in te treden in dit klooster dat door tralies wordt afgesloten van de buitenwereld. We willen ook niet dat iedereen maar in en uitloopt. We willen rust en stilte binnen. Twee keer per jaar krijgt zuster Madeleine bezoek van haar vriendin, mede-dominicanes Elizabeth. In de kloosterserie van Kruispunt praten de beide dominicanessen over het geheim van hun vriendschap, de Spaanse cultuur en de acceptatie van het ouder worden met al zn fysieke ongemakken.

Deze uitzending van het programma Kruispunt is uitgezonden op dinsdag 20 juli door de RKK.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie