Programma
Klaas gaat illegaal

Klaas gaat illegaal

5
In Klaas gaat illegaal steekt EO- presentator Klaas van Kruistum zijn licht op in een voor hem onbekende wereld. Onder andere via opnames met een verborgen camera brengt hij in beeld hoe we in Nederland anno 2010 omgaan met buitenlandse werknemers. Hoe leven zij en hoe worden zij behandeld? Onherkenbaar vermomd, neemt Klaas zelf de proef op de som. Met een valse identiteit probeert hij als illegaal aan het werk te komen. Maar is zijn vermomming goed genoeg om niet worden ontmaskerd?

Aanleiding voor deze 3Doc-documentaire zijn allerlei mediaberichten waarmee we de afgelopen tijd zijn geconfronteerd, bijvoorbeeld de rechtzaak rond de misstanden bij een aspergeteler in het Brabantse Someren. Was dat een los incident, of niet? Klaas gaat op zoek naar antwoorden. In zijn zoektocht spreekt hij buitenlanders die in Nederland werken in de tuinbouw, industrie en productie. Wat trekt hun naar Nederland? Waar lopen ze tegenaan en hoe worden zij behandeld?

Tijdens de opnames heeft Klaas "teveel verhalen" gehoord om te geloven dat de kwestie Someren een incident is. Klaas sprak met polen die in hun thuisland een mooi verhaal voorgespiegeld kregen: ze zouden in een goed huis kunnen wonen, een baan krijgen waarbij ze acht uur per dag konden werken en overuren uitbetaald zouden worden. "eenmaal in ons land worden ze met z'n zessen in een stacaravan gestopt. Zij werken halve dagen en krijgen voor het minste of geringste boetes, bijvoorbeeld als ze hun gordijnen dichtlaten. in geval van ziekte moeten ze meer huur betalen dan wanneer ze werken, terwijl hun salaris niet wordt doorbetaald..."

Om te weten hoe het werkelijk is om als buitenlander in Nederland door het leven te gaan, neemt Klaas de identiteit aan van Nicolae Cretu: een Roemeen die illegaal in Nederland verblijft. Uiteraard heeft Nicolae geen papieren. Klaas gaat samen met een handlanger op zoek naar werk. Maar aan het werk komen is één ding. Wat ontdekt Klaas? En is zijn vermomming goed genoeg om ontmaskering te voorkomen?
  • Klaas gaat illegaal

    1407 x bekeken | 8-9-2010
    Klaas gaat illegaal - 8-9-2010
    5
    In Klaas gaat illegaal steekt EO- presentator Klaas van Kruistem zijn licht op in een voor hem onbekende wereld. Onder andere via opnames met een verborgen camera brengt hij in beeld hoe we in Nederland anno 2010 omgaan... Bekijk uitzending