Ik ben een zwerfere
22-3-2011
| 2621 x bekeken | 0 reacties
Willem is een van de zeker 6000 zwerfjongeren in Nederland. Iedere dag opnieuw moet hij op zoek naar een slaapplek. Famke zwierf 8 jaar lang op straat en helpt nu zwerfjongeren. In Jong vertellen ze presentator Klaas van Kruistum over hun heftige leven.
Sinds twee jaar is Willem (21) dakloos. De ene keer slaapt hij bij familie, dan weer bij een vriend. Overdag hangt hij rond op straat in Amsterdam. Klaas loopt een dag met hem mee. Willem vertelt Klaas hoe hij soms aan geld komt: door toeristen die drugs willen met het verkopen van zakjes zout op te lichten. Samen met de hulpverlening probeert Willem te werken aan een betere toekomst. Dat het niet gemakkelijk is om zijn leven te veranderen, verdringt hij liever: “Als ik niet relativeer, dan zou ik zo wanhopig zijn dat ik allang uit het raam was gesprongen.” Famke (26) kwam op haar vijftiende door een slechte thuissituatie op straat terecht. Ze zwierf acht jaar lang kris kras door Nederland en sliep op de meest uiteenlopende plaatsen. Famke neemt Klaas mee naar het park waar zij regelmatig de nacht doorbracht op een ondergrond van plastic tasjes. Sinds een paar jaar heeft Famke een eigen dak boven haar hoofd: “Schonen kleren, douchen, eten, slapen: dat is je basis. Daar ren je elke dag weer keihard achteraan...” Nu zet Famke zich in voor zwerfjongeren en wil zij voor hen een inspiratiebron zijn. “Soms is het maar een heel klein beetje hulp wat je nodig hebt.”
Facts
- In Nederland zijn zeker zesduizend zwerfjongeren, maar waarschijnlijk nog veel meer.
- 70% van hen is een jongen.
- Regelmatig contact met politie of Justitie heeft 40%.
- Een derde van de zwerfjongeren heeft een schuld hoger dan 4.500 euro.
- Bijna een kwart is licht verstandelijk gehandicapt.
- Ernstige en langdurige verslavingsproblemen komen voor bij ongeveer 15% van de jongeren.
Links
zwerfjongeren.nl | streetcornerwork.eu | feelgoodconnected.hyves.nl
Deze uitzending van het programma Jong met de titel Ik ben een zwerfere is uitgezonden op dinsdag 22 maart door de EO. De presentatie was in handen van Manuel Venderbos en Klaas van Kruistum.