Uitzending
In Europa - 1968 Amsterdam/Parijs/Berlijn

1968 Amsterdam/Parijs/Berlijn

In Europa

1-2-2009

| 1148 x bekeken | 0 reacties
7
Voor de inmiddels roemruchte jaren zestig is Geert Mak zelf natuurlijk de ideale hoofdpersoon. Die kwam in 1965, zoals hij zelf zegt als 'braaf gereformeerd speculaasje' uit Friesland naar het woeste en woelige Amsterdam om daar te gaan studeren. Middenin de tijd van hippies, provo, revolutie en vrije seks, maar ook van Vietnamprotesten, opstand tegen het gezag en baas in eigen buik. Mak reist door zijn eigen geschiedenis, van Amsterdam naar Frankrijk en Duitsland. Over de noodzakelijke afrekening met het recente verleden, de oorlog en de verstikkende jaren vijftig. De samenleving kraakte in haar voegen. Van het vrolijke Amsterdam naar de Parijse studentenopstand van 1968 en ten slotte naar Duitsland waar het protest vergeleken met Amsterdam zo humorloos was, eerder verbeten en grimmig dan ludiek. Hier zou ook het eerste dodelijke slachtoffer vallen in de confrontatie met de politie. 'Als ik mezelf, zoals ik toen was, nu zou tegenkomen, zouden we flink ruzie gekregen hebben', zegt Mak nu. 'Vooral over mijn politiek toen wat simpele kijk.' Regie: David Kleijwegt.

Deze uitzending van het programma In Europa met de titel 1968 Amsterdam/Parijs/Berlijn is uitgezonden op zondag 1 februari door de VPRO. De presentatie was in handen van Geert Mak.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee