Uitzending
Human Doc - Sterke vrouwen

Sterke vrouwen

Human Doc

18-10-2010

| 1379 x bekeken | 0 reacties
6
Jaarlijks worden duizenden mannen, vrouwen en kinderen in Nederland het slachtoffer van mensenhandel. Een groep vrouwelijke slachtoffers verbreekt het stilzwijgen en maakt een vuist tegen deze misdaad. Bijzonder, want verreweg de meeste slachtoffers van mensenhandel durven zich uit schaamte en angst voor represailles niet uit te spreken.

Weinig Nederlanders zijn zich ervan bewust dat hier - vlak onder onze ogen - de mensenrechten van een grote groep ernstig worden geschonden. Toch komt het op grote schaal voor. Mannen, vrouwen en kinderen die onder slavernij-achtige omstandigheden tewerk worden gesteld in prostitutie, tuinbouw, horeca of andere sectoren. Maar zelden komt er iets over deze onmenselijkheden naar buiten. Slachtoffers durven zich er niet over uit te spreken, laat staan te ontsnappen uit hun situatie. En zo blijft de misdaad onopgemerkt en onbestraft.

Eind 2008 besluit een groep vrouwelijke slachtoffers in actie te komen. Als ‘ervaringsdeskundigen’ willen zij een rol spelen in de ondersteuning van andere slachtoffers. Maar ook in publieke bewustwording en beleidsbeïnvloeding. Geholpen door BLinN* richtten zij een zelforganisatie op met de naam Samen Sterk. “Wij vinden het belangrijk om mensen ervan bewust te maken dat dit gebeurt in Nederland en zo te vechten tegen deze misdaad.” Voor vrouwen met een dergelijke traumatische achtergrond is dit natuurlijk niet makkelijk. Het vergt veel moed en doorzettingsvermogen om te groeien in hun persoonlijke rol en samen als groep deze strijd aan te gaan.

Dit proces is door de documentairemaakster Eveline van Dijck anderhalf jaar lang gevolgd. Zij brengt in Sterke vrouwen de dilemma’s, angsten, overwinningen en eerste publieke optredens van de vrouwen in beeld.
Regie: Eveline van Dijck

BLinN: programma van Oxfam Novib en Humanitas, ondersteunt al tien jaar deze doelgroep. Zij geeft onder meer sociaal-psychologische ondersteuning bij traumaverwerking en biedt juridische begeleiding. Daarnaast houdt zij zich bezig met signalering van slachtoffers, verspreidt zij kennis over het begeleiden van deze doelgroep aan hulpverleners, politie en advocaten en lobbyt zij voor een sterkere sociale en juridische positie van slachtoffers.

Deze uitzending van het programma Human Doc met de titel Sterke vrouwen is uitgezonden op maandag 18 oktober door Human.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble Black Five Days 5 dagen écht de beste aanbiedingen Bekijk nu!