Uitzending
Holland Doc - Meisjes met dienstplicht

Meisjes met dienstplicht

Holland Doc

7-2-2008

| 1328 x bekeken | 0 reacties
6
IsraŽl is het enige land in de wereld waar ook meisjes op hun achttiende jaar worden opgeroepen voor verplichte militaire dienst. Zo ook de filmmaakster en de hoofdpersonen in deze prijswinnende documentaire. In Meisjes met diensplicht vertelt een aantal meiden voor het eerst over hun ervaringen tijdens twee jaar in het IsraŽlische leger. "Ik was blond en in onze unit kregen blondjes respect."

De nog jonge vrouwen worden gestationeerd in de door IsraŽl bezette gebieden. Allemaal krijgen ze gruwelijke dingen te zien en moeten ze beslissingen nemen over leven en dood. NaÔef en met jeugdige overmoed beginnen ze aan hun missie, maar al snel dringt de realiteit van het gewapende conflict tot ze door. De macht om over andermans leven te beschikken en tegelijkertijd de machteloosheid om de situatie te verbeteren, laten diepe sporen na bij de jonge vrouwen. Ze vertellen openhartig over hun morele dilemmaís en hoe zij zich handhaven tussen de jongens.Twee jaar hebben ze in een andere realiteit geleefd met andere regels en gedragingen. Eenmaal thuis moeten ze daarmee in het reine zien te komen. Een documentaire over onschuld, angst, groepsdwang en verlies.

Meisjes met dienstplicht (To see if Iím smiling) won tijdens het IDFA zowel de publieksprijs als de Zilveren Wolf 2007 voor de beste documentaire korter dan 60 minuten. De jury noemde de film: "een moedige en krachtige getuigenis van het verwoestende effect van macht". De Zilveren Wolf bestaat uit Ä 10.000, beschikbaar gesteld door de NPS.

Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel Meisjes met dienstplicht is uitgezonden op donderdag 7 februari door de VPRO, de NPS, de IKON en Human.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie