Uitzending
Holland Doc - I love Venice

I love Venice

Holland Doc

5-6-2013

| 1318 x bekeken | 0 reacties
7
VenetiŽ verandert door toerisme steeds meer in een pretpark, terwijl bewoners blijven vechten voor hun VenetiŽ. Hoe is het om te leven in een stad die niet meer van jou is?

De mooiste stad op aarde ontvangt 30 miljoen mensen per jaar. Iedereen wil VenetiŽ zien, de droomstad, een sprookje gebouwd op het water. Elke dag overspoelen de dagjesmensen de stad, ze komen binnen met de auto, de trein of het vliegtuig, of op de enorme cruiseschepen die de lagune binnenvaren. De stad is te duur om in te wonen, vastgoed wordt verkocht aan rijke buitenlanders, huren stijgen explosief, winkels verkopen alleen producten voor toeristen en in sommige buurten is het zo druk dat je er niet meer kunt leven. Daarom ontvluchten de bewoners de stad. Na de Tweede Wereldoorlog had VenetiŽ nog 175.000 inwoners. Nu zijn dat er minder dan 60.000. Een elektronische teller in het raam van apotheek Morelli laat het aantal mensen zien dat nog steeds in VenetiŽ leeft. Elke maand gaat de teller omlaag.

De documentaire I love Venice laat de wereld van de bewoners zien. Zij vrezen dat hun stad transformeert in een pretpark. Maar hun stem wordt niet gehoord, de gemeente wil zelfs nog meer toeristen aantrekken. Meer toerisme betekent immers meer geld. Sinds kort hebben de bewoners zich verenigd in actiegroepen om op theatrale wijze te vechten voor het behoud van hun gemeenschap. Ze demonstreren tegen de sluiting van het laatste ziekenhuis en tegen de levensgrote cruiseschepen die de lagune binnenkomen. Deze bewoners vechten met passie voor hun geliefde VenetiŽ, waarbij zij humor en ironie als wapen hanteren. Hoe is het om te leven in een stad die niet meer van jou is?

Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel I love Venice is uitgezonden op woensdag 5 juni door de VPRO, de IKON, Human en NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie